Categories: Expertul zilei

Alimentele care stimulează apariția cancerului. Medic: „această legumă crește tumorile”

Unele alimente și vitamine, minerale și alți nutrienți găsiți în ele pot crește sau reduce riscul de cancer. Cercetătorii au studiat modul în care alimentele, nutrienții și modelele de alimentație  sunt legate de cancer.

Medicul Mara Jidveian Popescu ne explică principalele controverse privind ce mâncăm şi apariţia cancerului, spre exemplu dezbatem mitul cu privire la consumul de carne şi riscul de aparitie al cancerului.

„Există o oarecare legătură între cancer şi alimentaţie. De exemplu, obezitatea duce la apariţia mai rapidă a unor tumori, cum este cancerul de sân, cel ovarian, colorectal sau tiroidian.

Cel mai vehiculat subiect este că consumul de carne roşie ne aduce foarte multe probleme.

Toate studiile care au fost efectuate până acum au arătat o legătură între consumul crescut de carne roșie, adica vânat, vită, mezeluri, fast-food, pot creşte riscul de cancer colorectal şi chiar de pancreas.

În timp ce studiile efectuate pe consumul de carne albă, adică pui, curcan, pește, arată că este benefic pentru organism.

Atunci când mă refer la o cantitate crescută de consum de carne roșie, mă refer la un consum de peste 200 de grame pe săptămână. Românii, în principiu, nu prea sunt consumatori de carne roșie.

Trebuie să reţinem că zahărul hrănește celulele canceroase. Acest mit se bazează și pe o informație corectă. Practic, toate celulele organismului se hrănesc cu glucoză, pentru că așa funcționăm. „, a spus medicul medicul Mara Jidveian Popescu, la Antena 3 CNN.

Dieta vegetariană NU ne apără de cancer

„Ce trebuie să înțelegem este că indiferent de ce consumăm, dacă este să consumăm glucide, proteine sau lipide, ele sunt metabolizate în organism, iar la celule oricum ajung sub formă de glucoză.

Un alt mit este că dieta vegetariană ne apără de cancer. Din păcate, nu este chiar așa. Se recomandă totuși un consum de cel puțin 500 de grame de fructe și legume crude pe zi, care, într-adevăr, se pare că ne ajută să prevenim sau să întârziem apariția cancerului de sân sau colorectal.

Alimentele care pot crește riscul apariției cancerului

  • carnea roșie/afumată;
  • alcoolul;
  • alimente bogate în carbohidrați.

Deci, se recomandă un consum de fructe și legume crude, dar nu ne poate apăra efectiv de apariția unui cancer. A mai fost o controversă legată de consumul de soia și cancerul la sân.

Un consum crescut de soia stimulează tumorile canceroase

Această controversă a apărut din faptul că soia conține niște substanțe care se numesc fitoestrogeni și care sunt foarte asemănătoare cu estrogenul natural pe care îl au. Foarte multe tumori de sân sunt hormono-sensibile, cu alte cuvinte răspund la estrogeni și s-a considerat că un consum crescut de soia poate să hrănească sau să stimuleze creșterea unor astfel de tumori.

Este important să evităm sedentarismul. Această recomandare este mult mai importantă chiar şi decât alimentaţia. Ca atare, se recomandă undeva la 30 de minute minim de mișcare pe zi.

Principalele controverse privind alimentația și apariția cancerului

  • consumul de carne crește riscul de apariție al cancerului – FALS
  • utilizarea îndulcitorilor artificiali crește riscul aparțtiei cancerelor – FALS
  • consumul de alimente modificate genetic crește riscul apariției cancerului- FALS
  • dietele vegetariene scad riscul aparitiei cancerului – FALS
  • De asemenea, trebuie să evităm obezitatea. Este important şi un consum adecvat de lichide. Ştiu că se tot spune la televizor de acei 2 litri pe zi. Nu este chiar atât de fix. Se calculează necesarul fiecărui om în parte, în general în funcție de greutatea corpolară. 30 de ml x câte kilograme avem.”, a mai spus medicul.

Au fost studii care au arătat că o stare psihologică bună prin eliminarea de endorfine ne-ar oferi o oarecare protecție. Doar că studiile nu au fost chiar concludente.

Doar 5-10 % din cazurile de cancer sunt ereditare. De aceea, de multe ori apariția cancerului poate fi pusă pe seama unor cauze combinate, cum ar fi componenta ereditară și alți factori, printre care fumatul, consumul de alcool, alimentația necorespunzătoare și obezitatea.

Mai puțin de 6 ore de somn pe noapte provoacă nu doar oboseală, ci și un risc crescut de cancer mamar, după cum a arătat un studiu realizat în Japonia.

Recomandări pentru prevenirea apariției cancerului

  • activitate fizică – min. 30 min zilnic
  • limitarea consumului de alimente/băuturi hipercalorice
  • evitarea băuturilor dulci
  • consum variat de legume/fructe crude
  • limitarea consumului de carne roșie
  • evitarea consumului de carne procesată
  • limitarea consumului de alcool: 2 pahare/zi bărbați – 1 pahar/ zi femei
  • NU utilizați suplimente alimentare anticancerigene

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

23 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

52 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: