Din cuprinsul articolului
Pe lângă tratamentele convenționale există o mulțime de plante care pot ajuta la scăderea glicemiei rapid. Fitoterapeutul Maria Pop, doctor în biologie, enumeră câteva plante care au rolul de a scădea glicemia sau care pot substitui funcția pancreasului, completând insulina lipsă.
„Diabetul zaharat este o afecțiune a pancreasului edocrin, care constă în lipsa sau insuficiența secretorie de insulină, hormon care controlează metabolismul glucozei, adică arderea glucozei cu eliberare de energie. Insuficiența sau lipsa de insulină duce la acumularea glucozei în sânge (hiperglicemie) și eliminarea prin urină”, explică fitoterapeutul în volumul „Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare”.
Diabetul de tip I sau II
Potrivit specialistului citat, dibetul de tip I, insulino-dependent, se produce atunci când pancreasul (de fapt, insulele beta din pancreas, care produc insulina) nu secretă deloc sau foarte puțină insulină și este obligatorie administrarea unui supliment de insulină.
Cel de tip II, insulino-sensibil, este diabetul ce apare după vârsta de 50-55 de ani, ca urmare a epuizării funcției secretorii a pancreasului. „În acest caz, pantele medicinale pot substitui funcția pancreasului, completând lipsa hormonului insulină cu insulină vegetală și, în același timp, pot să refacă țesutul pancreatic degradat”, mai adaugă prof. biolog Maria Pop.
Plantele precum castravetele amar, afinul sau anghinarea, ori chiar tecile de fasole, sunt ușor de găsit, însă puțini știu ce efect benefic au asupra glicemiei. Fitoerapeutul recomandă ca plantă ce poate ajuta la reglarea glicemiei mormodinca sau castravetele amar (Mormodica charantia și Mormodica foetida).
„Sunt plante orientale, aclimatizate și la noi și conțin substanțe active numite charantina și foetidina, care sunt, de fapt, insulină vegetală”, mai explică ea.
Efectul insulinei vegetale
Afinul este, de asemenea, o plantă recomandată în reglarea insulinei la cei deficitari.
„Conține mirtilină și neomirtilină, care sunt insulină vegetală și au rol antidiabetic. Efectul hipoglicemiant (care scade glicemia, n.r.) se manifestă prin acțiunea de hipergeneză la nivelul insulelor beta din pancreas, corelată cu scăderea glicemiei”, mai explică biologul.
Ea mai spune că este indicat în formele incipiente ale diabetului, dar și în celelalte forme, până la diabetul insulino-dependent, deoarece stimulează circulația sângelui și aduce, astfel, mai multe beneficii în organism.
Anghinarea este o altă plantă medicinală, cunoscută deja pentru proprietățile ei în sănătatea ficatului. „Efectul hipoglicemiant se datorează acidului clorogenic și derivaților săi care inhibă enzima răspunzătoare de sinteza enzimei endigene. Acidul clorogenic la nivelul intestinuli reduce absorbția glucidelor, fapt important pentru diabetici”, mai explică ea.
Plante care reduc absorbția glucozei în sânge
Funzele de dud sunt, de asemenea, recomandate diabeticilor, precum și tecile de fasole. „Tecile de fasole sunt hipoglicemice prin conținutul în arginină. Compușii organo-sulfurici sunt capabili să neutralizeze factorii care inactivează insulina”, arată ea.
De asemenea, mai enumeră nucul, salvia, urzica sau rădăcina de brusture, aceasta din urmă având efect hipoglicemiant prin reducerea absorbției glucozei în organism.
Un avertisment important din partea specialiștilor este acela că fitoterapie nu substituie tratamentul prescris de medic. Înainte de a începe orice cură cu plante, trebuie anunțat medicul și se va face doar sub supraveghere medicală.