Din cuprinsul articolului
Prevenirea osteoporozei implică o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor.
Nutriționistul Şerban Damian a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre alimentele pe care ar trebui să le integrăm în dieta noastră pentru a ne întări oasele și pentru a preveni riscul de osteoporoză.
Produse lactate precum laptele, iaurtul și brânza sunt surse excelente de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor .
„Personale sedentare au un ritm mai crescut de a face osteoporoză. Nutriția este cealaltă componentă importantă, pentru simplul fapt că aici avem materia primă din care se construiește osul.”, a spus nutriţionistul.
Pentru a preveni osteoporoza, planul alimentar trebuie să fie bogat în calciu, vitamina D, magneziu și vitamina K.
„Calciu știm cu toții că se găsește în multe surse, dar lactatele pe care le avem la dispoziție sunt surse importante, și nu doar de calciu, dar și de proteine, proteine de bună calitate și nu ar trebui să lipsească din alimentația unei persoane care înaintează în vârstă și care trebuie să facă prevenție pentru osteoporoză.
De asemenea, găsim și într-o mulțime de surse vegetale, dar nu în aceeași cantitatea ca în sursele de origine animală.”, a mai spus Şerban Damian.
Legumele cu frunze verzi precum spanacul, varza kale, broccoli și bok choy sunt bogate în calciu, magneziu și vitamina K, toate esențiale pentru sănătatea oaselor .
Peștele gras (somon, sardine, macrou) este bogat în vitamina D și acizi grași omega-3, care ajută la absorbția calciului și la menținerea sănătății oaselor .
Fructele uscate (smochine, stafide) și nucile (migdale, nuci) sunt surse bune de calciu, magneziu și proteine, necesare pentru sănătatea oaselor .
Ouăle conțin vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul eficient .
Leguminoasele precum fasolea, mazărea și lintea sunt surse bune de magneziu, fosfor și proteine, care contribuie la sănătatea oaselor .
Cerealele integrale (ovăz, quinoa, orz) sunt bogate în magneziu, care este important pentru structura oaselor .
Fructele precum portocalele, kiwi, căpșunile și ananasul conțin vitamina C, care ajută la producția de colagen, esențial pentru structura oaselor .
Produsele din soia(tofu, lapte de soia) sunt bogate în calciu și fitoestrogeni, care pot ajuta la menținerea densității osoase .
Semințele (chia, susan, in) sunt surse excelente de calciu și magneziu .
O dietă variată și echilibrată, bogată în aceste alimente, poate contribui semnificativ la prevenirea osteoporozei și la menținerea sănătății oaselor pe termen lung. Pe lângă alimentație, este importantă și activitatea fizică regulată și expunerea adecvată la soare pentru sinteza de vitamina D.
„Din nefericire sunt alimente care pot contribui la osteoporoză mai ales prezența sodiului, excesul de sare în alimentație care este periculos. De asemenea, cafeaua, sucurile carbogazoase, cofeină, toate acestea pot să aibă un efect negativ în cantități mari. Educația nutrițională este o necesitate pentru viața noastră, pentru că în felul acesta am învăța să mâncăm sănătos și să prevenim, să nu ajungem să tratăm. În momentul de față, putem găsi o mulțime de cursuri în mediul online.”, a mai precizat nutriţionistul.
Hepatita autoimună este o afecțiune cronică rară a ficatului, în care sistemul imunitar începe să…
Avertizarea meteo. Un nou ciclon format în bazinul Mediteranei își face simțită prezența în sudul…
În cadrul celui de-al 7-lea Summit Privind Reducerea Efectelor Nocive ale Fumatului, desfășurat pe 16…
Există anumite zodii care tind să amâne căsătoria până la vârste mai înaintate, trecând chiar…
Atunci când un pacient intră pe ușa unui cabinet de consultații, el se așteaptă ca…
Prințesa Diana a murit la 31 august 1997, când avea doar 36 de ani, împreună cu…