Sari la conținut

Alimentele care previn îmbătrânirea și cancerul

Alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, contribuie la creşterea longevităţii, datorită capacităţii acestora de a inhiba senzaţia de durere, potrivit unui studiu american

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California au constatat că inhibarea capacităţii organismului de a simţi durere, prin consumul de alimente picante, precum ardeiul iute, favorizează longevitatea, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după o serie de experimente pe şoareci, în cadrul cărora semnalele de durere au fost împiedicate să ajungă la creier, fapt care le-a prelungit acestora viaţa.

Astfel, animalele care nu au mai produs proteina responsabilă cu simţirea durerii, denumită TRPV1, au avut nu doar „o viaţă excepţional de lungă”, cu aproximativ 14%, ci şi mai sănătoasă. De asemenea, aceşti cobai se îmbolnăveau mai rar de cancer, iar memoria nu le-a fost afectată atât de mult odată cu înaintarea în vârstă.

Totodată, aceşti cobai ardeau mai uşor caloriile, fără să facă mai multă mişcare ca de obicei, iar metabolismul lor, inclusiv capacitatea de a procesa zaharurile din sânge, s-a păstrat la parametri optimi odată cu înaintarea în vârstă – fenomen ce ar putea reduce riscul de diabet, potrivit studiului publicat în revista Cell.

„Suntem convinşi că blocarea acestui receptor al durerii s-ar putea dovedi extrem de utilă, nu numai pentru alinarea durerii, ci şi pentru promovarea longevităţii şi a sănătăţii metabolice, mai ales pentru prevenirea diabetului şi obezităţii. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii se confruntă cu o mai mare incidenţă a durerii, indicând faptul că aceasta ar putea declanşa procesul de îmbătrânire”, a declarat cercetătorul Andrew Dillin, de la Universitatea din California.

Animalele supuse experimentului au fost modificate genetic astfel încât să nu mai producă proteina TRPV1.

Potrivit profesorului Andrew Dillin, ardeiul iute conţine capsaicină, un compus care inhibă funcţionarea TRPV1.

„Consumul regulat de substanţe care afectează proteina TRPV1, cum ar fi capsaicina, ar putea preveni declinul metabolic asociat cu vârsta şi ar putea favoriza longevitatea”, a explicat cercetătorul american.

În mod alternativ, numeroase medicamente deja existente pe piaţă, inclusiv analgezicele folosite împotriva migrenelor, afectează funcţionarea proteinei, iar oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte un medicament care să prevină majoritatea bolilor asociate cu vârsta.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel