Accidentul vascular cerebral este un fenomen imposibil de ignorat, din cauza frecvenţei şi urmărilor sale grave: moarte, invaliditate, perioade lungi şi dificile de recuperare. Pe plan mondial, acesta reprezintă una dintre primele cauze de mortalitate şi principala cauză de invaliditate, anual fiind înregistrate 15 milioane de astfel de îmbolnăviri, soldate cu 5 milioane de decese şi 5 milioane de cazuri de invaliditate. Asta inseamnă că, în lume, unul din zece decese sunt cauzate de accidentele vasculare cerebrale.
Principalul factor de risc în accidentul vascular este hipertensiunea arterială. Aceasta creşte de 4-6 ori posibilitatea producerii unui astfel de eveniment. De aceea este important ca tensiunea arterială să fie controlată periodic de la vârste tinere, iar în cazul depistării hipertensiunii arteriale regimul alimentar este foarte important.
Recent, cercetărorii de la American Heart Association au descoperit că fibrele insolubile scad tensiunea arterială, previn obezitatea şi riscul unui accident vascular . Surse importante de fibre insolubile sunt cerealele integrale, fructele, legumele şi nucile.
Potrivit noului studiu, cu fiecare 7 grame de fibre în plus pe zi, riscul unui accident vascular scade cu 7%.
,,Rezultatele studiului sunt foarte importante deoarece în acest moment nu există foarte multe medicamente care previn accidentul vascular, însă schimbarea obiceiurior alimentare precum creşterea cantităţii de fibre consumate este o soluţie eficientă şi la îndemâna oricui prin care poate fi prevenit un accident vacular cerebral”, spune dr. Dean Sherzai.