Din cuprinsul articolului
Incontinența urinară – pierderea controlului vezicii urinare – este o problemă comună și adesea jenantă. Severitatea variază de la scurgeri ocazionale de urină atunci când tușiți sau strănutați până la nevoia de a urina care este atât de bruscă și puternică încât nu ajungeți la timp la toaletă.
Deși apare mai des pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Pentru majoritatea oamenilor, stilul de viață simplu și modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata simptomele incontinenței urinare.
„Incontinenţa urinară se referă la pierderea involuntară a urinei. Este o patologie destul de frecventă în rândul femeilor. Una din 2 femei va prezenta în viaţă această patologie.
De multe ori, femeile aleg să nu ne ceară ajutorul. Ele nu sunt instruite că această problemă există”, a spus medicul ginecolog Bogdan Chirculescu la Antena 3.
Simptome
Mulți oameni se confruntă cu scurgeri ocazionale, minore de urină. Alții pot pierde mai frecvent cantități mici până la moderate de urină.
Tipurile de incontinență urinară includ:
- Incontinență de stres. Urina curge atunci când exerciți presiune asupra vezicii urinare tusind, strănutând, râzând, făcând exerciții fizice sau ridicând ceva greu.
- Incontinență de urgență. Aveți o nevoie bruscă și intensă de a urina, urmată de o pierdere involuntară de urină. Este posibil să fie nevoie să urinați des, inclusiv pe tot parcursul nopții. Incontinența de urgență poate fi cauzată de o afecțiune minoră, cum ar fi o infecție, sau de o afecțiune mai gravă, cum ar fi o tulburare neurologică sau diabet.
- Incontinență de preaplin. Experimentați driblinguri frecvente sau constante de urină din cauza unei vezici urinare care nu se golește complet.
- Incontinenta functionala. O deficiență fizică sau psihică te împiedică să ajungi la toaletă la timp. De exemplu, dacă aveți artrită severă, este posibil să nu vă puteți descheia pantalonii suficient de repede.
- Incontinență mixtă. Experimentați mai mult de un tip de incontinență urinară – cel mai adesea aceasta se referă la o combinație de incontinență de efort și incontinență de urgență.
Cauzele incontinenţei urinare
„Cauzele diferă. Apare atât la femei, cât şi la bărbaţi. În rândul doamnelor, există mai multe tipuri de incontinenţă urinară. Avem incontinenţă urinară de stres, de efort sau incontinenţă urinară prin urgenţă micţională.
În ambele situaţii avem acest simptom dominant de pierdere a urinei, doar că condiţiile de apariţie sunt diferite. În cazul incontinenţei urinare de efort, această pierdere de urină apare când vezica este plină şi creşte brusc presiunea abdominală. Cu alte cuvinte, atunci când pacienta râde sau tuşeşte.
Dacă ne referim la cealaltă patologie, cea de imperiozitate micţională, atunci pierderea de urină apare în contextul în care s-a creat senzaţia voluntară trimisă de către creier că trebuie să mergem la baie pentru a urina şi nu ajungem imediat. Pacientele devin incapabile de a urina. Dacă nu ajung imediat la baie, vor pierde urină.
Viaţa socială se învârte în jurul unui spaţiu îngust. Ele preferă să evite ieşirile. Se asociază cu depresie şi anxietate”, ne explică medicul.
Incontinența urinară poate fi cauzată de obiceiurile de zi cu zi, de afecțiuni medicale subiacente sau de probleme fizice. O evaluare amănunțită de către medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați ce se află în spatele incontinenței dumneavoastră.
Incontinență urinară temporară
Anumite băuturi, alimente și medicamente pot acționa ca diuretice – stimulând vezica urinară și crescând volumul de urină. Aici sunt incluse:
- Alcool
- Cofeină
- Băuturi carbogazoase și apă gazoasă
- Îndulcitori artificiali
- Ciocolată
- Ardei iuti
- Alimente bogate în condimente, zahăr sau acid, în special fructele citrice
- Medicamente pentru inima și tensiunea arterială, sedative și relaxante musculare
- Doze mari de vitamina C
Incontinența urinară poate fi cauzată și de o afecțiune medicală ușor de tratat, cum ar fi:
- Infecții ale tractului urinar. Infecțiile vă pot irita vezica urinară, provocându-vă nevoia puternică de a urina și, uneori, incontinență.
- Constipație. Rectul este situat în apropierea vezicii urinare și împărtășește mulți dintre aceiași nervi. Scaunul tare și compactat în rect face ca acești nervi să fie hiperactivi și să mărească frecvența urinară.
Incontinență urinară persistentă
Incontinența urinară poate fi, de asemenea, o afecțiune persistentă cauzată de probleme sau modificări fizice subiacente, inclusiv:
- Sarcina. Modificările hormonale și greutatea crescută a fătului pot duce la incontinență de efort.
- Naştere. Nașterea vaginală poate slăbi mușchii necesari pentru controlul vezicii urinare și poate deteriora nervii vezicii urinare și țesutul de susținere, ceea ce duce la o scădere (prolaps) a podelei pelvine. În cazul prolapsului, vezica urinară, uterul, rectul sau intestinul subțire pot fi împinse în jos din poziția obișnuită și pot ieși în vagin. Astfel de proeminențe pot fi asociate cu incontinență.
- Schimbări cu vârsta. Îmbătrânirea mușchiului vezicii urinare poate scădea capacitatea vezicii urinare de a stoca urina. De asemenea, contracțiile involuntare ale vezicii urinare devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrânești.
- Menopauza. După menopauză, femeile produc mai puțin estrogen, un hormon care ajută la menținerea sănătoasă a mucoasei vezicii urinare și a uretrei. Deteriorarea acestor țesuturi poate agrava incontinența.
- Prostată mărită. În special la bărbații în vârstă, incontinența provine adesea din mărirea glandei prostatei, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată.
- Cancer de prostată. La bărbați, incontinența de efort sau incontinența de urgență pot fi asociate cu cancerul de prostată netratat. Dar, mai des, incontinența este un efect secundar al tratamentelor pentru cancerul de prostată.
- Obstrucţie. O tumoare oriunde de-a lungul tractului urinar poate bloca fluxul normal de urină, ceea ce duce la incontinență excesivă. Pietrele urinare – mase dure, asemănătoare pietrelor care se formează în vezică – provoacă uneori scurgeri de urină.
- Tulburări neurologice. Scleroza multiplă, boala Parkinson, un accident vascular cerebral, o tumoare cerebrală sau o leziune a coloanei vertebrale pot interfera cu semnalele nervoase implicate în controlul vezicii urinare, provocând incontinență urinară.
Factorii de risc ai incontinenţei urinare
„Vârsta este un factor de risc. Un alt factor de risc este şi obezitatea. Pacientele care au un număr mai mare de copiii, au risc mai mare de a dezvolta această patologie.
Alimentele picante declanşează boala. Alcoolul la fel. Avem nevoie de un diagnostic foarte clar”, subliniază domnul doctor.
Factorii care cresc riscul de a dezvolta incontinență urinară includ:
- Genul. Femeile sunt mai susceptibile de a avea incontinență de stres. Sarcina, nașterea, menopauza și anatomia normală a femeii explică această diferență. Cu toate acestea, bărbații care au probleme cu glanda prostată prezintă un risc crescut de incontinență de urgență și de exces.
- Vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, mușchii vezicii urinare și uretrei își pierd o parte din forță. Modificările odată cu vârsta reduc cât de mult poate reține vezica ta și cresc șansele de eliberare involuntară de urină.
- Greutatea – a fi supraponderal. Greutatea suplimentară crește presiunea asupra vezicii urinare și a mușchilor din jur, ceea ce îi slăbește și permite urinei să se scurgă atunci când tușiți sau strănutați.
- Fumatul. Consumul de tutun poate crește riscul de incontinență urinară.
- Istoric de familie. Dacă un membru apropiat al familiei are incontinență urinară, în special incontinență urgentă, riscul de a dezvolta această afecțiune este mai mare.
- Unele boli. Bolile neurologice sau diabetul vă pot crește riscul de incontinență.
De la ce apare incontinenţa urinară
Toţi factorii enumeraţi mai sus joacă un rol important. Cauzele pot fi multiple, precum şi numărul de naşteri”, a mai spus medicul.
Prevenirea incontinenței urinare
Incontinența urinară nu este întotdeauna prevenibilă. Cu toate acestea, pentru a vă ajuta să vă reduceți riscul:
- Menține o greutate sănătoasă
- Practicați exerciții pentru podeaua pelvină
- Evitați iritantii vezicii urinare, cum ar fi cofeina, alcoolul și alimentele acide
- Mâncați mai multe fibre, care pot preveni constipația, o cauză a incontinenței urinare
- Nu fumați sau căutați ajutor pentru a renunța dacă sunteți fumător