Sari la conținut

Alimentele care îți pot provoca un accident vascular cerebral. Mulți le consumă zilnic

boala care ucide
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Afecţiunile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în UE

Una dintre cauzele bolilor cardiovasculare, inclusiv a accidentului vascular cerebral este alimentația. Conform a două studii realizate de oamenii de știință în cadrul proiectului STARK, alimentele ultraprocesate (UPF) reprezintă un factor semnificativ de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale (AVC).

Publicația britanică The Guardian informează că peste jumătate din dieta medie din Marea Britanie și SUA constă acum din alimente ultraprocesate, ceea ce amplifică amenințarea asupra sănătății publice.

Prima cercetare, care a monitorizat 10.000 de femei pe parcursul a 15 ani, a relevat că cele cu o proporție mai mare de alimente ultraprocesate în dieta lor aveau cu până la 39% mai multe șanse de a dezvolta tensiune arterială crescută în comparație cu cele cu un consum redus de UPF.

Cel de-al doilea studiu, o meta-analiză care a cuprins peste 325.000 de bărbați și femei, a demonstrat că indivizii care consumă o cantitate ridicată de alimente ultraprocesate prezintă cu 24% mai multe șanse de a suferi afecțiuni cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și angină pectorală, potrivit sursei citate.

Ce sunt alimentele ultraprocesate și de ce sunt dăunătoare?

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin multiple procese de prelucrare în timpul fabricației. Acestea conțin adesea cantități ridicate de sare, zahăr, aditivi și conservanți. Consumul lor este asociat cu un conținut scăzut de fibre și absența nutrienților esențiali din alimentele proaspete sau slab procesate, precum fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea făcută în casă.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit a declarat că a introdus deja o legislație pentru a restricționa plasarea și promovarea anumitor produse în supermarketuri pentru a descuraja alegerile alimentare nesănătoase.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel