Sari la conținut

Alimentele care detoxifiază ficatul, drenează fierea și te scapă de constipație. Medic: „O linguriță din acest ingredient pe stomacul gol face minuni”

Remedii constipație. Alimentația haotică poate duce la probleme de digestie și la suprasolicitarea ficatului. Putem, totuși, să ajutăm organismul, consumând anumite alimente sau ceaiuri de plante. 

Medicul primar Alice Popescu ne recomandă următoarele remedii naturiste, care contracarează efectele alimentelor mai puțin sănătoase.

Ulei de ricini pe stomcul gol – efect laxativ

„Există plante care drenează ficatul și fierea, precum sunătoarea, păpădia, cicoarea sau o plantă mai aromată, cum este busuiocul. Acestea ajută la o mai bună digestie și se consumă sub formă de ceaiuri. Pentru situația în care ne confruntăm cu crampe abdominale și diaree, în afară de binecunoscutul ceai de mentă, se poate aplica o compresă caldă cu această plantă, pe abdomen”, sfătuiește specialistul.

De multe ori constipația este cauzată de problemele biliare, fierea nu se eliberează în intestine așa cum trebuie. Consumând o plantă care are efectul de a stimula secreția și eliberarea bilei se reglează tranzitul intestinal. ”Ca exemple, amintesc rostopasca, păpădia, sunătoarea, cicoarea. Apoi, o linguriță de ulei de ricin luat pe stomacul gol are efect laxativ asupra organismului și reduce balonarea, crampele și alte simptome asociate cu constipația”, adaugă medicul.

Excesul de grăsimi afectează, în primul rând, ficatul. Ca să-i „ușurăm” munca, putem consuma salate verzi cu păpădie, cicoare, anghinare și rostopască, remedii la îndemână, capabile să detoxifice.

„Practic, curăță ficatul. Sunt plante cunoscute pentru acțiunea lor tonică, depurativă. La fel de bun este și untișorul sau leurda, lângă care putem să alăturăm o friptură”, recomandă Alice Popescu.

Cum scapi de kilogramele în plus cu ajutorul plantelor

Chiar dacă nimic nu poate înlocui o dietă sănătoasă și echilibrată, când vine vorba de siluetă, există plante, care ne ajută să ne detoxifiem organismul și să scăpăm ușor de kilogramele în plus.

„Pot fi consumate plante cu efect diuretic, precum păpădia, socul, coada calului, ortosifon împreună cu plante cu efect laxativ, senna, crușin, cascara, frunza de lotus”.

Doctorul Alice Popescu avertizează, însă, că plantele cu efect laxativ trebuie și ele consumate cu prudență, deoarece pot afecta digestia, în mod special dacă sunt sub formă de capsule.

„Diureticele vegetale, care se iau sub formă cu ceai, nu au efect foarte intens și astfel pot fi luate pe o perioadă mai îndelungată. Există și sub formă de pastile și capsule, iar perioada de timp în care pot fi luate sub această formă este specificată pe prospect. Dacă luăm laxative, nu este indicat să consumăm în doze foarte mari și nu mai mult de 2-3 săptămâni, pentru că ne putem da digestia peste cap și putem provoca o iritație a intestinului. În general, dacă este vorba de planta ca atare, doza este de o linguriță la o cană de apă clocotită pentru infuzie și se iau 2-3 căni pe zi“, conchide specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel