Din cuprinsul articolului
Elementele fundamentale ale unui stil de viață sănătos sunt exercițiile fizice și o dietă sănătoasă și echilibrată, însă, deși ambele aspecte aduc mari beneficii pentru sănătate și îmbunătățesc calitatea vieții, dieta are o valoare adăugată, deoarece, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII), o dietă nesănătoasă ar putea crește riscul de a dezvolta un cancer de prostată agresiv.
„Rezultatele noastre indică faptul că evitarea obiceiurilor alimentare nesănătoase ar putea fi cea mai bună strategie nutrițională pentru a preveni cancerul agresiv de prostată”, spune autorul principal al studiului, Dr. Adela Castelló-Pastor, de la ISCIII și de la Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBERESP).
Studiu efectuat pe mai mult de 15.000 de bărbați din Spania
Studiul, din cohorta spaniolă European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, publicat în „BJU International”, a evaluat dietele a 15.296 de bărbați recrutați în Spania între 1992 și 1996. Dintre acești bărbați, au fost identificate 609 cazuri de cancer de prostată în timpul unei urmăriri medii de 17 ani. Dietele au fost clasificate ca fiind occidentale, prudente și mediteraneene.
Modelul alimentar occidental constă într-un aport ridicat de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, carne procesată, cereale rafinate, dulciuri, băuturi calorice, alimente și sosuri, și un aport scăzut de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale.
Modelul alimentar prudent se caracteriza printr-un aport ridicat de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, legume, fructe, cereale integrale și sucuri.
Iar modelul alimentar mediteranean reprezenta un aport ridicat de pește, legume, leguminoase, cartofi fierți, fructe, măsline și ulei vegetal și un aport scăzut de sucuri.
Cercetătorii nu au detectat niciun efect asupra riscului de cancer de prostată în cazul modelelor de alimentație prudentă și mediteraneană, dar a fost observat un efect negativ în cazul modelului de alimentație occidental. Acest efect a fost observat doar în cazul tumorilor foarte agresive, scrie Salud.
În plus, coautorul principal al studiului, Marina Pollán, de la ISCIII și CIBERESP, asigură, de asemenea, că „înlocuirea aportului de produse alimentare de tip occidental cu produse caracteristice dietei mediteraneene ar putea reduce, de asemenea, riscul de apariție a altor boli cronice”.