Consumul zilnic a doar 50 de grame de carne procesată creşte riscul de a suferi de cancer pancreatic cu aproape 20%, au relevat studiile cercetătorilor suedezi. Studii anterioare dovediseră că la fel de daunătoare este şi carnea roşie.
“Este cunoscut faptul că riscul de a face cancer creşte în urma consumului unor cantitatăţi zilnice de carne procesată. Studiul nostru dovedeşte că, în special, este crescut riscul de cancer colorectal”, a declarat pentru BBC Susanna Larsson, cea care a coordonat acest studiu.
Pentru studiu, au fost analizate informaţiile colectate de la 6643 de pacienţi cu cancer pancreatic.
Riscul creşte proporţional cu cantitatea consumată
Din studiu mai reiese şi faptul că dacă este dublat consumul zilnic de carne procesată, de la 50 de grame la 100 de grame, riscul se dublează, ajungând la aproape 40%. “În cazul cancerului pancreatic, şansele de supravieţuire sunt destul de reduse. Diagnosticarea precoce şi prevenirea pe cât este posibil sunt foarte importante în cazul acestei boli”, a mai declarat coordonatoarea studiului. Ea recomandă consumul redus de carne, în special în ceea ce priveşte carnea roşie.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…