Sari la conținut

Alimentele care conţin carbohidraţi sănătoşi luptă împotriva cancerului colorectal

Potrivit unui studiu al Universităţii din Colorado, carbohidraţii sănătoşi pot lupta împotriva cancerului colorectal

Cancerul colorectal (intestinului gros sau al rectului) este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, în comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare. Acesta definește o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormală care cresc și se multiplică rapid, formând tumori.

Din păcate, boala evoluează mult timp fără simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea în faze incipiente, când poate fi tratată.

Cercetătorii au descoperit că una dintre metodele cele mai la îndemână cu ajutorul cărora puteţi lupta împotriva acestui tip de cancer sunt carbohidraţii sănătoşi care se găsesc în fasole, mazăre, banane şi orez. În plus, aceste alimente conţin şi fibre care sunt bune în tratarea colitei ulcerative, o afeţiune care poate cauza cancer colorectal.

,,Alimentele care conţin atât carbohidraţi cât şi fibre pot ucide celulele precanceroase din intestin atunci când sunt consumate la temperatura camerei,” spune profesorul Janine Higgins de la Universitatea Colorado.

În plus, studiile pe şoareci de laborator au scos în evidenţă faptul că aceşti carbohidraţi sănătoşi previn inflamaţia.

Carbohidraţii sănătoşi ajută şi la menţinerea unui nivel normal de zahăr în sânge şi chiar la pierderea în greutate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel