Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în zona cervicală anterioara, deci la nivelul gâtului, deasupra manubriului sternal, între cei doi mușchi sternocleidomastoidieni.
Hormonii tiroidieni sunt necesari oricarui proces ce se deruleaza in organism. Pornind de la crestere, hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru aparitia nucleilor de osificare, sunt raspunzatori de termoreglarea organismului (fabrica caldura), sunt cei care diferentiaza sistemul nervos si au un rol major in metabolisme (glucidic, lipidic, proteic..etc).
Insuficienta tiroidiana (hipotiroidismul) apare atunci cand glanda tiorida produce insuficienti hormoni tiroidieni. Boala poate sa apara oricand pe parcursul evolutiei unui om (congenital, in copilarie sau la maturitate), de aceea trebuie luate masuri inca din fazele incipiente.
Simptome hipotiroidie: constipatie, piele uscata, cresterea in greutate desi pacientul nu are pofta de mancare, dureri musculare si articulare, intarzieri menstruale sau cu flux abundent, depresie, gandire si vorbire lenta, somnolenta, scaderea capacitatii de memorare, adaptabilitate scazuta la frig…etc
Pentru a preveni și a combate hipotiroidismul introduceți în dietă următoarele alimente:
Alimente bogate în iod
Iodul ajută glanda tiroidă să producă tiroxină, un hormon esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide și de asemenea ajută la reglarea metabolismului. Mâncați alge, pește, ulei de pește, ceapă, săre iodată și ananas deoarece sunt o sursă importantă de iod.
Alimente bogate în seleniu
Deficitul de seleniu este o cauză cunoscută a tulburărilor tiroidiene. Seleniul ajută la menținerea echilibrului hormonilor produși de glanda tiroidă. Includeți în dietă alimente bogate în seleniu, precum germenii de grâu, crustaceele, ouăle, ciupercile, usturoiul, susanul.
Alimente bogate în cupru și fier
Alte elemente esențiale pentru buna funcționare a tiroidei sunt fierul și cuprul. Mâncați stridii, scoici, caju deoarece sunt surse importante de cupru. Carnea roșie, fasolea, carne de pasăre, legumele cu frunze verzi vă asigură aportul necesar de fier.
Acizi grași esențiali
Acizi grasi esentiali omega-3 și omega – 6 previn bolile de tiroidă. Peștele, fructele de mare, semințele de in, dovleac sunt bune surse importante de acizi grași esențiali.