Sari la conținut

Alimentele care ajută la vindecarea a diabetului de tip 2, fără să fie nevoie de restricție calorică

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Vindecarea diabetului. Noi cercetări arată că intervenția în stilul de viață, inclusiv consumul de alimente integrale și vegetale ar putea duce la remisia diabetului de tip 2. S-a dovedit că dietele vegetariene pot ajuta la inversarea rezistenței la insulină.

Pe lângă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, pierderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea stresului și evitarea consumului de alcool pot ajuta la tratarea diabetului. Există tot mai multe dovezi care susțin beneficiile unei diete cu alimente integrale, pe bază de plante, care includ scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, îmbunătățirea sănătății inimii și rezultatele diabetului.

Potrivit unui nou studiu publicat în American Journal of Lifestyle Medicine, adoptarea unei diete pe bază de alimente integrale, predominant vegetale, s-a demonstrat că pacienții pot obține remisia diabetului de tip 2.

Cercetătorii au examinat fișele de sănătate a 59 de pacienți cu diabet de tip 2 dintr-un program de sănătate cardiacă între 2007 și 2021, care au urmat un model alimentar cu alimente integrale, pe bază de plante. Vârsta medie a pacienților a fost de 71,5 ani, variind de la 41 la 89 de ani.

Acești pacienți au demonstrat îmbunătățiri vizibile în controlul glicemiei și 37% dintre indivizii din studiu au ajuns la remisiune completă a diabetului.

Nu a fost nevoie de restricție calorică

În plus, studiul a arătat o reducere medie a medicamentelor pentru scăderea glicemiei în rândul pacienților care au implementat aceste modificări în stilul lor de viață.

„Acest studiu demonstrează că dietele bogate în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi pe bază de plante pot ajuta la obținerea remisiunii [diabetului zaharat de tip 2] la pacienții care primesc deja tratament standard. Studiul a fost unic pentru că nu a necesitat restricție calorică sau post și a avut un obiectiv principal de remisiune, mai degrabă decât îmbunătățirea diabetului zaharat,” a explicat dr. Caroline Messer, medic endocrinolog la Spitalul Northwell Lenox Hill, care nu a fost implicat în acest studiu, vorbind pentru Medical News Today

Alimentele bogate în fibre te fac să te simți mai satul mai mult timp, așa că nu vei mai avea tedința să mănânci în exces.

„Alimentele bogate în fibre pot ajuta la încetinirea creșterii glicemiei”, a declarat pentru MNT dr. Mary Vouyiouklis Kellis, medic endocrinolog la Cleveland Clinic.

„Alimentele bogate în fibre se deplasează lent prin stomac și pot menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Acest lucru, la rândul său, vă poate face mai puțin tentați să consumați alte alimente sau gustări, de exemplu”, a explicat ea.

Dietele pe bază de vegetale pot contribui, de asemenea, la inversarea rezistenței la insulină.

„Evitând carnea, dietele pe bază de vegetale sunt adesea hipocalorice și, prin urmare, asociate cu o sensibilitate îmbunătățită la insulină. Unele studii arată că persoanele care urmează diete pe bază de plante se confruntă cu o sațietate îmbunătățită și, prin urmare, au mai multe șanse să adere la aceste diete”, a explicat dr. Messer.

În plus, dietele pe bază de plante sunt mai scăzute în grăsimi saturate, despre care se crede că dăunează funcției celulelor B pancreatice.

„O dietă bogată în fibre cu cereale integrale poate îmbunătăți rezistența la insulină. Fibrele pot atenua răspunsul glicemic la carbohidrații orali prin încetinirea absorbției nutrienților”, a spus dr. Messer.

„Cerealele integrale și leguminoasele reduc glicemia postprandială; Alimentele din cereale integrale pot fi fermentate de bacterii din intestinul subțire, producând astfel acizi grași care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină după trecerea prin ficat. În plus, cerealele integrale conțin niveluri ridicate de micronutrienți, cum ar fi vitamina D, magneziu, antioxidanți etc., care pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină.”
— Dr. Caroline Messer

Factorii care joacă un rol în remisia diabetului

Pe lângă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, pierderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea stresului și evitarea consumului de alcool pot ajuta la tratarea diabetului.

„Scăderea în greutate este un factor foarte important. Exercițiile fizice pot juca un rol în îmbunătățirea glicemiei. Atât antrenamentul de forță sau de rezistență, cât și cardio s-au dovedit a fi de ajutor la pacienții cu diabet zaharat de tip 2”, a subliniat dr. Kellis.

„Țintește un obiectiv de 150 de minute de exerciții pe săptămână. Reducerea stresului și obiceiurile de somn sănătoase sunt, de asemenea, importante. În plus, evită alcoolul”, a spus medicul.

Încorporați mai multe alimente integrale și vegetale

Pentru a include mai multe alimente integrale și vegetale, ar putea fi util să planificați mesele în avans, au sugerat experții intervievați de MNT.

Mackenzie Burgess, nutriționist și dezvoltator de rețete la Cheerful Choices, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat, de asemenea, importanța pregătirii mesei.

Iată câteva exemple de alimente recomandate de Burgess de gătit în weekend și de păstrat la frigider:

  • cereale fierte (orez, quinoa, farro)
  • leguminoase fierte (fasole, linte, năut)
  • alte tipuri de proteine vegetale gătite (tempeh sotat, edamame la microunde)
  • legume fierte sau tocate (broccoli prajit, ciuperci caramelizate, felii de ardei gras)
  • fructe spalate si tocate (fructe de padure, felii de mere, portocale curatate de coaja).

În al doilea rând, au sfătuit experții, poate fi util ca proteinele să fie o prioritate.

„De multe ori, atunci când o persoană începe să urmeze o dietă bogată în vegetale, face greșeala de a nu include suficiente proteine. Vă recomand să vă umpleți cămara cu surse de proteine ​​de plante, cum ar fi nuci, semințe și leguminoase. Leguminoasele includ fasole, linte și mazăre și sunt pline cu nutrienți importanți precum proteine, fibre, potasiu și fier”, a explicat Burgess.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel