Din cuprinsul articolului
Alimente pentru creier. Adevărul este că nu există o singură acțiune sau acțiune magică pentru orice dorim să realizăm în această viață și în corpul nostru, dar totul este realizat prin combinații de mai mulți factori și acțiuni.
Tocmai așa, nu există hrană atotputernică sau pastilă magică care să poată asigura un creier „ascuțit” și perfect și prevenirea declinului cognitiv, de-a lungul anilor.
Anumite alimente din acest regim general sunt deosebit de bogate în componente sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, vitaminele B și antioxidanții, despre care se știe că susțin sănătatea creierului.
Încorporarea multora dintre acestea în mod regulat poate îmbunătăți sănătatea creierului nostru, ceea ce va avea ca rezultat o funcționare mentală mai bună.
1. Afine
Afinele sunt de obicei enumerate în fruntea listei care promovează sănătatea datorită polifenolilor, inclusiv pigmenților flavonoizi numiți antociani.
Într-un studiu efectuat pe peste 16.000 de femei, s-a constatat că cele care consumau afine cel puțin o dată pe săptămână erau cu trei până la patru ani „mai tinere la creier” decât restul.
În plus, studii experimentale pe termen scurt au arătat că fructele de pădure măresc concentrația, probabil pentru că sunt bogate în flavonoide, care au o combinație câștigătoare de proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
2. Avocado
Grăsimile mononesaturate și antioxidanții conținute de avocado ajută la optimizarea circulației sângelui, ceea ce contribuie și la o mai bună circulație a sângelui către creier.
Potasiul ajută și la reglarea tensiunii arteriale, ceea ce are un efect protector, deoarece hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru declinul cognitiv.
Urmărește-te să mănânci o treime dintr-un avocado pe zi, în mod ideal dimineața devreme pentru a-ți crește concentrarea pentru restul zilei.
3. Ouă
Un studiu recent a constatat că consumul de ouă a îmbunătățit funcția lobului frontal, care este o zonă a creierului care ajută la rezolvarea problemelor, spontaneitatea, memoria, limbajul, judecata, dar și comportamentul social și sexual.
Nutrientul cheie din ou este colina. Colina este un nutrient vital pentru funcționarea optimă a creierului, producând neurotransmițătorul acetilcolină, care este asociat cu memoria.
Deci, dacă ești îngrijorat de performanța ta, cercetările arată că un aport mai mare de colină a fost asociat cu mai puține erori la un test cognitiv.
4. Migdale, aliment esențial pentru creier
Migdalele sunt cea mai importantă sursă de vitamina E, iar cercetările au descoperit că această vitamină solubilă în grăsimi poate ajuta la încetinirea disfuncției cognitive și la stimularea memoriei și a vigilenței mentale.
În plus, un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că cantitățile mari de vitamina E (2000 UI/zi de alfa tocoferol) au încetinit declinul funcțional la persoanele cu boală Alzheimer uşoară până la moderată.
Deoarece o mână de migdale (care este de aproximativ 23) asigură 35% din necesarul zilnic de vitamina E, luați în considerare să mâncați cel puțin o duzină de migdale zilnic.
5. Fasole
Un nutrient remarcabil din fasolea garbanzo (cunoscută și sub numele de năut) este vitamina B-6. Dar toate celelalte boabe au și multe beneficii pentru creier. Un studiu pe mai mult de 2.000 de seniori suedezi cu vârsta peste 60 de ani a arătat că dietele care conțin fasole oferă neuroprotecție, iar același efect a fost găsit într-un studiu pe adulții taiwanezi cu vârsta de 65 de ani și peste. Deci da, humusul contează!
6. Sfecla
Sfecla este plină de stimulente naturale pentru creier. Nitrații din sfeclă ajută la creșterea fluxului de sânge către creier, în special către lobii frontali. Acestea sunt zonele creierului cel mai frecvent asociate cu degenerarea care pot duce la probleme cognitive, inclusiv demență.
În plus, în cercetările prezentate la cea de-a 255-a întâlnire și expoziție națională a Societății Americane de Chimie, s-a descoperit că sfecla ajută la încetinirea reacțiilor creierului asociate cu boala Alzheimer.
Așa că puneți o porție de sfeclă în alimentație de 1-2 ori pe săptămână.
7. Ulei de măsline extravirgin
Uleiul de măsline conține aproximativ 230 de antioxidanți și polifenoli, dar mai precis oleocantalul pe care îl conține este deosebit de neuroprotector.
Într-un studiu, s-a descoperit că oleocantalul stimulează producția de proteine și enzime necesare pentru a curăța β-amiloid din creier, ceea ce este important deoarece acumularea de plăci de β-amiloid perturbă în cele din urmă funcția celulelor nervoase. Într-un alt studiu s-a constatat că persoanele care consumau ulei de măsline aveau forme mai bune și mai directe de memorie verbală.
Așa că adăugați puțin ulei de măsline extravirgin la fiecare masă.
8. Somon
Somonul nu este doar un aliment care stimulează creierul, este un superaliment pentru creier datorită omega-3. Un studiu publicat în Nutrients constată că un echilibru sănătos de omega-3 din dietă este legat de beneficiile antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei tulburărilor neurologice.
9. Legume cu frunze verzi
Potrivit unor cercetări, consumul unei porții de legume cu frunze verzi pe zi poate ajuta la păstrarea memoriei pe măsură ce o persoană îmbătrânește – și poate duce la funcționarea creierului ca și cum am fi cu până la 11 ani mai tineri!
10. Băuturi care îmbunătățesc funcția creierului
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…