Sari la conținut

Medic: ”Am văzut mii de pacienți care s-au vindecat de boli cronice au slăbit fără efort când au consumat anumite alimente

Alimentele vindecătoare au un efect impresionant asupra organismului atunci când sunt introduse în dietă în locul mâncărurilor procesate, a grăsimilor nesănătoase, a făinii albe și a zahărului.

Expertul în nutriție, Fabrizio Mancini, subliniază impactul pozitiv pe care aceste alimente îl pot avea asupra sănătății.

„Am întâlnit numeroși pacienți care au reușit să se recupereze de la boli cronice, au pierdut în greutate fără efort și au simțit un val de energie după ce au început să consume anumite fructe și legume”, afirmă Mancini.

Nutriționistul evidențiază faptul că există numeroase cercetări care confirmă beneficiile unei diete bogate în fructe și legume, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului și altor afecțiuni cronice.

Cinci alimente vindecătoare recomandate de Dr. Mancini

1. Broccoli

Broccoli este o legumă extraordinară care are proprietăți anticancerigene și este o sursă bogată de vitamina C, ajutând la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și este plin de fibre, esențiale pentru sănătatea digestivă.

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, sunt cunoscute pentru compușii lor bioactivi, care pot reduce daunele celulare cauzate de bolile cronice. Diverse studii sugerează că consumul acestor legume poate proteja împotriva unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, de prostată, gastric, colorectal, renal și de vezică urinară.

2. Cireșele

Cireșele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a combate celulele canceroase și pentru conținutul bogat de melatonină, un antioxidant care protejează celulele și membranele. Sucul de cireșe este considerat eficient în ameliorarea durerii cronice, a gutei și a afecțiunilor cardiace. O porție de cireșe fără sâmburi oferă, de asemenea, 10% din doza zilnică recomandată de potasiu, esențial pentru sănătatea inimii.

3. Cicoarea

Cicoarea este cunoscută pentru proprietățile sale detoxifiante, fiind eficientă în purificarea ficatului și a splinei și în neutralizarea acidității gastrice. Este recomandată în cazurile de icter, iar ceaiul de cicoare, preparat cu două lingurițe de plantă la o cană de apă, este benefic pentru sănătate. Cercetările preliminare sugerează că semințele de cicoare pot ajuta la pierderea în greutate în cazul persoanelor cu boala ficatului gras non-alcoolic.

Cicoarea mai este utilă și în:
– Tensiune arterială ridicată
– Insuficiență cardiacă
– Constipație
– Tulburări hepatice și ale vezicii biliare
– Inflamarea pielii
– Pierderea poftei de mâncare și deranjamente stomacale

4. Uleiul de cocos

Deși uleiurile tropicale au fost mult timp evitate din cauza conținutului lor de grăsimi saturate, astăzi uleiul de cocos este recunoscut ca un superaliment datorită acidului lauric, care stimulează sistemul imunitar. Acest acid luptă împotriva virusurilor și bacteriilor. Consumul unei linguri de ulei de cocos pe zi poate aduce numeroase beneficii sănătății.

5. Merișoarele

Merișoarele conțin proantocianidine, fitochimicale care ajută la prevenirea infecțiilor recurente. Consumul a 220 ml de suc de merișoare poate avea un efect benefic asupra sănătății. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate în fenoli, care ajută la prevenirea acumulării de colesterol pe pereții arterelor. Studiile Universității din Massachusetts au arătat că extractul de merișor poate distruge celulele tumorale responsabile de cancerul de colon și de sân.

Alte alimente cu proprietăți vindecătoare

– Fructe de pădure
– Verdețuri
– Ciuperci
– Avocado
– Alge
– Ulei de măsline
– Ghimbir
– Turmeric
– Usturoi
– Iaurt

Includerea acestor alimente în dietă poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, ajutând la prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel