Brocoli protejează împotriva cancerului și tratează autismul, iar spanacul este cel mai sănătos aliment din lume.
CRUCIFERELE
Recomandare: O porție pe zi. O porție înseamnă o jumătate de ceașcă de brocoli sau varza de brussel, tocate.
Broccoli este uimitor. Poate preveni distrugerea ADN-lui și răspândirea cancerului; acctivează sistemul de apărare al organismului împotriva patogenilor și poluanților; previne limfomul; stimulează enzimele care detoxifiază ficatul; țintește celulele cancerului de sân; reduce riscul progresiei cancerului de prostată.
Compusul responsabil de toate aceste efecte incredibile este sulforafanul, care se găsește aproape exclusiv în crucifere: varză, varză de brussel, brocoli, conopidă, kale.
Sulforafanul protejează, de asemenea, creierul și vederea și reduce inflamația nasului provocată de alergii și ține sub control diabetul de tip 2.
Recent, s-a descoperit și că ajută la tratarea autismului. Un studiu a scos la iveală că două-trei porții de crucifere pe zi îmbunătățesc capacitățile de interacțiune, comportamentul și comunicarea, în cazul celor cu autism. Însă, pentru a beneficia din plin de calitățile sulforafanului, e indicat să mănânci cruciferele crude sau după ce le-ai tăiat să le lași 40 de minute înainte de a le găti. Cât despre brocoli congelat, acesta nu conține sulforafan, din păcate, deoarece legumele sunt gătite înainte de a fi congelate.
Sulforafanul se găsește, de asemenea, în pudra de muștar. Așa că dacă nu poți mânca brocoli crud sau dacă nu ai răbdare să aștepți 40 de minute înainte de a-l găti, poți presăra peste el pudră de muștar, chiar și pe cel congelat și așa activezi sulforafanul.
VERDEAȚĂ
Recomandare: Două porții pe zi.
Popeye avea dreptate în legătură cu spanacul: vegetalele cu frunze de culoare verde închis sunt cele mai sănătoase din lume. Acestea oferă cei mai mulți nutrienți per calorie.
Dintre toate grupurile de alimente analizate, cercetătorii de la Harvard au descoperit că verdeața (spanacul, salata verde, kale) au fost asociate cu cel mai mare grad de protecție împotriva bolilor cronice. Mai exact, o porție pe zi reduce cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Toate legumele verzi conțin un pigment numit clorofilă. În cadrul unui studiu, voluntarii au băut un carcinogen radioactiv. În cazul celor care au consumat și clorofilă din 360 gr. de spanac, 40% dintre substanțele cancerigene au fost blocate.
Uimitor! Dar nu e singurul lucru pe care îl poate face clorofila. Această substanță poate, de asemenea, să regenereze o moleculă critică denumită coenzima Q10, un antioxidant important în lupta împotriva bolilor. O dietă bogată în clorofilă este foarte bună, în special pentru cei care iau statine, deoarece aceste medicamente pot interfera cu producția de coenzimă Q10.
Încearcă să consumi o salată cu cât mai multe verdețuri în care să adaugi și o sursă de grăsimi sănătoase: nuci, semințe, unt sau avocado. Grăsimile sănătoase stimulează absorbția nutrienților, așa că vor crește efectul verdețurilor.
ATENȚIE!
Dacă luați medicamente anticoagulante, vorbiți cu medicul înainte de a urma o dietă bogată în vegetale. În 1984 o femeie de 35 de ani a murit din cauza unui cheag de sânge pentru că urma un tratament cu warfarină, iar medicul ei i-a recomandat o dietă bazată aproape în întregime pe salate, brocoli. Vitamina k prezentă în verdețuri și crucifere poate scădea eficiența medicamentelor anti-coagulante.
ALTE LEGUME
Recomandare: Două porții pe zi.
Chiar dacă verdețurile sunt cele mai sănătoase alimente, e indicat să consumați și alte legume pentru a acoperi toate nevoile nutriționale ale organismului. În plus, și alte legume au efecte uimitoare asupra sănătății. De exemplu, ciupercile pot întări sistemul imunitar și preveni cancerul. Sucul de roșii previne formarea cheagurilor de sânge, datorită unei substanțe care înconjoară semințele roșiilor.
Usturoiul și ceapa sunt alte alimente-medicament cu proprietăți anti-cancerigene.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…