Din cuprinsul articolului
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse dintr-un amestec minerale cristaline sau săruri care se găsesc printre substanţele din urină la nivelul rinichilor.
Rinichii reprezintă una dintre principalele perechi de organe naturale de detoxifiere ale corpului, cu rol important în reglarea tensiunii arteriale și absorbția vitaminei D.
Atenţie la calculii renali!
Dacă există probleme cu rinichii, acest lucru va afecta starea întregului organism. Compoziția sângelui se va modifica, vor apărea probleme de coagulare, activitatea inimii și a vaselor de sânge vor fi deteriorate, imunitatea și digestia vor avea de suferit.
Medicul Anna Roenkova atrage atenţia că obiceiurile alimentare ale unei persoane, precum și anumite vitamine, pot fi un factor în această boală.
„Consumul excesiv de sare de masă crește considerabil riscul de pietre la rinichi”. Acest lucru duce la retenția de lichide în organism, provoacă o încălcare a excreției normale a urinei și depunerea de săruri”, mai spune expertul.
Alimente și vitamine ce trebuie evitate
Dr. Roenkova a enumerat alte alimente și băuturi care, atunci când sunt consumate în cantități mari, contribuie la apariția pietrelor la rinichi. Iată cine sunt ei:
- carne
- măcriș, pătrunjel, spanac, țelină
- alcool
- băuturi carbogazoase
- dulciuri (alimente bogate în zaharoză, fructoză)
Unul dintre factorii pentru formarea pietrelor la rinichi este excesul de vitamine C și D din organism, adaugă expertul.
Sensibilitatea la nefrolitiază crește cu aportul insuficient de apă, diabetul existent și prezența excesului de greutate, potrivit actualno.com.
Simptomele pietrelor la rinichi
Ar trebui să consultați un medic dacă vă plângeți de oricare dintre următoarele simptome:
- senzație dureroasă și disconfort în partea inferioară a spatelui
- urinare afectată
- modificarea culorii urinei