Din cuprinsul articolului
Alimente și băuturile care îngreunează metabolismul. Metabolismul include reacții chimice în celule, care determină sănătatea generală la mai multe niveluri, în timp ce este determinată de genetică, de modul în care trăim, ne mișcăm și mâncăm.
Dezbaterea despre nutriție și metabolism se concentrează adesea pe cele mai bune alimente pentru a stimula metabolismul, dar este la fel de important să recunoaștem alimentele și băuturile care pot afecta negativ metabolismul:
1. Cerealele integrale constau din trei părți: tărâțe, germen și endosperm. Cele mai multe dintre fibrele, vitaminele și mineralele bune ale cerealelor se găsesc în tărâțe și germeni, motiv pentru care alimentele din cereale integrale sunt bune pentru intestin, care reglează sănătatea metabolică.
Pe de altă parte, cerealelor rafinate, găsite în alimentele procesate cu carbohidrați, cum ar fi pâinea albă și pastele albe, au fost îndepărtați germenii și tărâțele bogate în nutrienți, lăsând doar endospermul amidon și mai puțin hrănitor, deși gustos.
În cele din urmă, acest lucru reduce conținutul lor de nutrienți, iar atunci când sunt consumate în exces, cerealele rafinate oferă calorii sau energie, dar fără beneficiile nutriționale stabile și benefice ale germenilor și tărâțelor.
2. Bauturi racoritoare
Datorită conținutului ridicat de zahăr adăugat, băuturile răcoritoare pot afecta metabolismul. Zahărul sub formă lichidă este digerat mai repede decât alte alimente.
Acest lucru poate copleși ficatul și crește riscul de dislipidemie sau niveluri nesănătoase de grăsimi din sânge, care sunt un factor de risc pentru boli metabolice.
3. Sucuri de fructe îmbuteliate
Sucurile convenționale de fructe îmbuteliate vă pot afecta metabolismul. Totul se datorează zaharurilor adăugate, care sunt extrem de calorice, dar lipsite de micronutrienți importanți.
Acest lucru poate duce la inflamații în organism și la un metabolism ineficient.
Este demn de remarcat faptul că aceste preocupări nu se aplică zahărului găsit în mod natural în fructele întregi.
4. Alcool
Consumul prea mult de alcool poate provoca inflamație și poate duce la deraiul metabolismului. Majoritatea băuturilor alcoolice au lipsă de micronutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect.
În plus, alcoolul este o toxină și otrăvește creierul, ficatul și microbiomul intestinal. Acest lucru este esențial, deoarece intestinul este responsabil pentru echilibrarea metabolismului.
5. Carne roșie
Consumul excesiv de carne roșie poate deschide calea pentru boli metabolice, inclusiv diabet de tip 2, boli de inimă și boli hepatice grase non-alcoolice.
Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate și fier hem, două componente asociate cu niveluri ridicate de inflamație care pot afecta metabolismul.
6. Carne foarte procesată
O altă categorie de alimente care vă poate încetini metabolismul este carnea foarte procesată, cum ar fi hot-dog-urile, carnea de delicatese, slănină și alte preparate de mic dejun ambalate și carnea de delicatese, cum ar fi corned beef.
Pe lângă faptul că sunt bogate în grăsimi saturate și fier hem, aceste alimente conțin cantități amețitoare de zahăr și sodiu, precum și aditivi și produse secundare care vă pot dăuna microbiomul intestinal.
Acest lucru poate afecta negativ metabolismul, deoarece microbiomul dumneavoastră joacă un rol important în reglarea funcțiilor metabolice.
7. Gustări bogate în zahăr
Gustările cu zahăr, inclusiv produse de patiserie și bomboane, pot duce la un metabolism slab atunci când sunt consumate în exces.
Din nou, prea mult zahăr adăugat poate provoca inflamații, ceea ce face dificilă funcționarea eficientă a metabolismului.
8. Gustări foarte sărate
Fără îndoială că mușcăturile sărate, cum ar fi covrigii, chipsurile și nucile condimentate sunt elemente de bază în dulapul cu gustări.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…