Sari la conținut

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

ficat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente benefice pentru ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Când ficatul nu reușește să funcționeze optim, organismul ajunge să acumuleze toxine și astfel invită tone de alte complicații de sănătate,

Adoptarea unei diete sănătoase poate fi un remediu excelent! O dietă bine echilibrată este foarte importantă cu echilibrul adecvat de carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale.

alimente pentru ficat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

10 alimente care elimină toxinele din ficat în mod natural 

Iată câteva dintre rutinele exclusive de dietă pentru a menține ficatul sănătos și fericit, potrivit The Health Site.

  1.  Avocado: Aceste superalimente verzi au acizi grași omega-3 care ajută la scăderea lipidelor sau grăsimilor din sânge la pacienții cu NAFLD. De asemenea, conține fenoli care scad riscul de sindrom metabolic și boli cardiovasculare. Ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, îmbunătățind funcția mitocondrială.
  2. Cafea: Cafeaua reduce riscul de a dezvolta boli hepatice. Ajută la reducerea enzimelor hepatice crescute, nu se recomandă mai mult de 3 căni.
  3. Ceai verde: Această băutură acționează ca detoxifiant și antioxidant, ajută la gestionarea greutății și este sigură pentru NAFLD.
  4. Peste gras: Pești precum somonul, tonul și macroul ajută la sănătatea ficatului prin scăderea riscului de cancer hepatic, carcinom hepatocelular și colangiocarcinom intrahepatic.
  5. Acizi grasi omega-3: Suplimentele de acizi grași Omega 3 pot fi recomandate deoarece reduc inflamația, scad trigliceridele și reduc depunerea de grăsime în ficat, ajutând astfel la creșterea colesterolului HDL. Este bun pentru sănătatea creierului și a inimii.
  6. Ulei de măsline: Uleiul gras mono-nesaturat protejează ficatul prin reducerea inflamației, a stresului oxidativ, a disfuncției mitocondriale și a rezistenței la insulină. Ajută la reducerea enzimelor hepatice.
  7. Nuci: Aceste nuci acționează ca un pachet de nutrienți bogati în grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6, conținut de antioxidanți și acizi grași și antioxidanți polifenoli. Acestea pot fi folosite ca pudră de stropire pe salate, fulgi de ovăz sau pe iaurt.
  8. Alimente bogate în vitamina C: Citricele precum portocalele și lămâile sunt, de asemenea, considerate fructe prietenoase cu ficatul, care ajută la detoxifiere.
  9. Grăsimi sănătoase: Alegeți grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3 și grăsimi mononesaturate în loc de grăsimile trans observate în majoritatea produselor de panificație
  10. Hidratare: Hidratarea joacă un rol important în evitarea deshidratării. Bea apă pentru a elimina toxinele și ajută la funcționarea ficatului și pentru a preveni deshidratarea. Poți include apă cu lămâie, ceai verde, băutură cu ghimbir și lămâie, ceai de turmeric, ceai de mușețel, suc de fructe de jujube și suc de grepfrut.
Obiceiuri care afecteaza ficatul
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Dieta joacă un rol important în diferite boli hepatice

Ficatul are enzime precum ALT-transaminaza alcalina, fosfataza alcalina, aspartat transaminaza, gamma-glutamil transpeptidaza si dehidrogenaza lactica, iar dezechilibrul cauzează boli hepatice. Aceste etape pot fi vindecate prin consumul unei diete echilibrate și exerciții fizice regulate.

Dieta are un rol important în diferitele boli hepatice, cum ar fi:

  • Hepatita: Hepatita este o infecție hepatică gravă care poate compromite capacitatea de funcționare a organului. Potrivit experților, o dietă adecvată, cu conținut scăzut de grăsimi și măsuri de precauție conform condițiilor, poate ajuta la recuperarea rapidă a bolii.
  • Ficat gras: Majoritatea persoanelor care au fost diagnosticate cu ficat gras trebuie să-și modifice ușor dieta pentru a se recupera rapid. Trebuie să urmeze o dietă săracă în grăsimi.
  • Cancer la ficat: Pentru cancerul hepatocelular, conform experților, un pacient trebuie să urmeze o dietă bogată în alimente cu conținut scăzut de grăsimi.

Sfaturi pentru managementul sănătății ficatului

Să ai grijă de ficatul tău înseamnă să ai grijă de sănătatea ta totală, având în vedere că acest organ este un adevărat magician când vine vorba de a-ți curăța sistemul și a face nutrienții să lucreze pentru tine.

Pentru a evita complicațiile hepatice care se profilează și alte obstacole de sănătate, trebuie să acordazi prioritate menținerii ficatului în formă. O strategie utilă este să te răsfeți cu o dietă hrănitoare plină de alimente care vă purifică sistemul. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel