Alimente și băuturi care favorizează apariția pietrelor la rinichi
Din cuprinsul articolului
De ce se formează pietre la rinichi. Litiaza renala (pietre la rinichi) este o afectiune cunoscuta inca din antchitate,operatia de extragere a pietrelor fiind cea mai veche interventie chirurgicala. Explicatia fiind durerea care insoteste colica renala este intr-atat de mare incat un tratament care sa o indeparteze era absolut necesar.
Litiaza renali (calculi renali), una dintre cele mai frecvente boli, este o afectiune caracterizata prin prezenta si dezvoltarea calculilor( pietre rezultate din precipitarea sarurilor din organism) la nivelul rinichilor. Calculii renali pot ramane la nivelul rinichilor sau se pot deplasa, urmand drumul tractului urinar (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si pot bloca traiectul urinei, respectiv stagnarea ei .
Calculii renali se formeaza atunci cand se modifica balanta intre cantitatea de apa, saruri minerale si alte substante din urina.
De ce apar pietrele la rinichi
Exista multi factori care cresc riscul de a dezvolta calculii renali. Unii dintre ei pot fii controlati,iar altii nu.
Alimentatia – subnutritia sau consumul mare de alimente bogate in oxalati, proteine, etc.
Anomalii ale functiilor renale.
Oligorie- scaderea cantitatii de urina eliminata in 24h
Hidratare insuficienta – lipsa unui aport suficient de lichide (una din cele mai frecvente cauze de aparitie a litiazei renale)
Temperaturi crescute (favorizeaza deshidratarea)
Consum de apa cu continut crescut de calciu
Consumul de băuturi carbogazoase
Stilul de viata si ocupatia (locul de munca intr-un mediu care favorizeaza deshidratarea,stresul,expunerea prelungita la temperaturi crescute)
Ereditatea-antecedentele familiale-boala ce apare de a lungul mai multor generatii.
Staza urinara – depunerea sarurilor este mult mai facila cand urina stagneaza sau curge mai lent decat este normal.
Factori endocrini si metabolici(modificari in metabolismul mineralelor, hiperparatiroidismul)
Semne si sintomele litiazei renale
nici un simptom, in cazul in care calculul este foarte mic (microlitiaza renala ,nisip in rinichi)
colica renala -durere constanta cu debut brusc; calculii pot produce dureri intense la nivelul zonei lombare (portiunea inferioara a spatelui), in partile laterale ale trunchiului (in flancuri), la nivelul abdomenului, pelvisului sau organelor genitale;
manifestari digestive – senzatie de greata si voma
aparitia sangelui in urina (hematurie) aceasta se poate asocia cu calculii care raman la nivelul rinichiului sau cei care se mobilizeaza la nivelul tractului urinar
polakiurie, urinari frecvente si dureroase, care apar cand calculul este in ureter sau dupa ce a parasit vezica urinara si se gaseste in uretra; urinarile frecvente pot apare si in infectii ale tractului urinar
colica renala reprezinta una din marile urgente ale medicinii interne.
cresterea riscului pentru infectiile tractului urinar sau agravarea unei infectii preexistente
leziuni renale care pot conduce la insuficienta renala acuta daca calculul impiedica eliminarea urinii din rinichi; pentru majoritatea persoanelor ai caror rinichi sunt sanatosi, calculii nu produc leziuni semnificative, decat atunci cand acestia blocheaza complet caile urinare
pentru pacientii cu un singur rinichi,sau persoane care au suferit un transplant renal ,litiaza renala este o problema mult mai grava.
daca calculii renali apar(se dezvolta)in timpul sarcinii ,medicul specialist in urma unor investigatii,trbuie sa decida daca tratamentul este necesar si cand trebuie inceput.tipul tratamentului depinde de trimestrul de sarcina
litiaza renala la copii nu este obisnuita,in cazul in care apare se petrece la varsta de 10-12 ani, dar ea este insotita si de alte afectiuni,cum sunt anomali de dezvoltare ale tractului urinar,boli metabolice sau afectiuni genetice (fibroza chistica).
Consultul medical de specialitate se impune cand apar sintomele specifice litiazei renale, dureri constante, de intensitate maxima la nivelul zonei lombare in flancuri, abdomen, pelvis sau organe genital.
Teste pentru depistarea litiazei renale
Medicul urolog sau de medicina interna va suspecta o litiaza urinara dupa expunerea sintomelor, insa pentru fixarea corecta a diagnosticului va solicita efectuarea si altor teste:
Biochimie(analize de sange)
Sumar de urina
Ecografie renala (imagina clara a rinichilor)
Ecografie abdominala(imagina rinichilor si a vezicii urinare)
Radiografie reno-vezicala simpla(ofera certitudinea existentei,marimi si pozitia calculului
Pielografia intravenoasa,prin injectarea unei substante de contrast pentru a se vedea exact marimea ,forma si pozitia tractului urinar.
Dupa extragere calculilor renali se va face analiza biochimica a acestora.
Tratamentul litiazei renale
Calculi renali pot fi eliminati prin tratament in cazul in care durerea poate fi tinuta in frau cu medicamente (antiinflamatori, spasmolitice antalgice, derivati opioizi), nu exista semne de infectie (febra, frisoane), nu exista senzatie de greata sau stari de voma.
Daca nu sint rezultate se impune caterismul ureteral-introducerea unei sonde pentru inlaturarea urinei
Nefrostomia percutanta-interventia chirurgicala pentru devierea urinei spre exterior din cavitatea renala
Litotritia extracorporeala-metoda neinvaziva de sfaramare si eliminare a calculilor cu unde de soc.
Litotritia endoscopica-sfaramarea si eliminarea calculilor cu ajutorul endoscopului
Nefrolitotomie percutanta (extragerea calculilor cu ajutorul nefroscopului)
Ureteroscopia
Nefrectomia –Ablatia chirurgicala partiala sau totala a unui rinichi sau a ambilor rinichi.