Din cuprinsul articolului
Acidul uric este o substanță chimică produsă în organism prin descompunerea purinelor, substanțe prezente în unele alimente și băuturi.
După cum explică experții de la Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, „Cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge și se deplasează către rinichi. De acolo pleacă prin urină. Dacă organismul dumneavoastră produce prea mult acid uric sau nu scapă de suficient acid uric, vă puteți îmbolnăvi. Nivelurile ridicate de acid uric din sânge se numesc hiperuricemie.
Pentru a înțelege ce rol joacă acidul uric în organism, biblioteca americană de sănătate și medicină, Medlineplus, menționează că acidul uric este o substanță care se formează în organism atunci când acesta descompune alte substanțe cunoscute sub numele de purine.
„Purinele sunt produse în mod normal în organism și se găsesc, de asemenea, în unele alimente și băuturi. Alimentele cu un conținut ridicat de purine includ ficatul, anșoa, macrou, fasolea și mazărea uscată și berea”.
Acidul uric se dizolvă în sânge și călătorește spre rinichi. Când ajunge la rinichi, substanța în exces este excretată în urină. Problema apare atunci când organismul produce mai mult acid uric sau când acesta nu poate fi eliberat în mod normal. „Nivelurile ridicate de acid uric din sânge se numesc hiperuricemie”, precizează Medlineplus.
Pacienții care au niveluri ridicate de acid uric sau care prezintă risc de patologii precum guta ar trebui să își reducă consumul de alimente care conțin purine. Portalul de sănătate, frumusețe și îngrijire personală Saber Vivir menționează alimentele care nu ar trebui consumate de acești pacienți, pentru a evita creșterea nivelului acestora.
Alimente și băuturi care cresc acidul uric în sânge
Înainte de a urma aceste recomandări, este pertinent să validați aceste informații cu profesionistul care gestionează afecțiunea.
- Carnea roșie: mai ales în cazul animalelor de vânat care mănâncă tot ce găsesc în habitatul lor.
- Sucurile de fructe: în zilele noastre există credința că aceste băuturi sunt sănătoase, dar profesioniștii în nutriție la zi au menționat că fructele trebuie consumate întregi, deoarece atunci când sunt lichefiate sau procesate, toate fibrele lor sunt eliminate, rămânând doar fructoza, care în cantități excesive poate fi dăunătoare pentru sănătate.
- Evitați să mâncați portocale, mere și struguri. Dacă trebuie consumate, acestea trebuie ingerate ocazional, întregi și cu aprobarea medicului.
- Fructe de mare: acestea sunt unul dintre alimentele care conțin cel mai mult acid uric.
- Peștele gras: aceste alimente sunt pline de grăsimi sănătoase și aduc beneficii excelente pentru sănătatea creierului și a inimii; cu toate acestea, au un conținut ridicat de purine, așa că se recomandă evitarea lor la pacienții cu niveluri ridicate de acid uric. Cei mai des consumați pești grași sunt sardinele, tonul sau somonul.