Alimente și băuturi care blochează absorbția de calciu și macină oasele

Știai că există băuturi și alimente care împiedică absorbția de calciu? Printre acestea e un aliment pe care e sposibil să îl consumi la micul dejun.

Chiar dacă poate părea o idee bună să-ți începi ziua cu o porție de cereale cu lapte sau cu iaurt, trebuie să știi că această combinație nu e benefică pentru oase. Chiar dacă lactatele sunt o sursă bună de calciu, grâul blochează absorbția acestui mineral.

Fitații împiedică absorbția calciului

Alimentele bogate in fibre contin fitati, impiedică organismul sa absoarbă calciul din alte alimente. Consumul de cereale bogate în fibre, din grâu integral, cu lapte, macaroane și brânză, sau consumul unui pahar de iaurt alături de un sandwich cu mezeluri pot fi combinații cu un gust grozav, dar nu sunt deloc benefice pentru oase.

Fitații care se găsesc în cerealele integrale, leguminoase (fasole uscată), nuci și produsele din soia împiedică absorbția de calciu din alte alimente.

Acidul oxalic împiedică absorbția calciului

Alimentele bogate în acid oxalic împiedică, de asemenea, absorbția calciului.  Spanacul este un aliment bogat în calciu, dar are și acid oxalic. Organismul nu este capabil să proceseze calciul pe care îl oferă. Alte alimente care conțin acid oxalic includ sfecla verde, rubarba și cartofii dulci.

Deși aceste alimente nu ar trebui luate în considerare în ceea ce privește conținutul de calciu, ele oferă alți nutrienți și minerale care ajută organismul să rămână sănătos.

Proteinele interferează cu absorbția calciului?

Se credea în trecut că prin consumul unor cantități mari de proteine, rinichii elimină calciul din organism. Dar studii recente arată că proteinele pot crește, de asemenea, absorbția intestinală de calciu.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectul proteinelor asupra capacității organismului de a procesa calciul. Pentru a profita la maximum de aportul de calciu, nu asocia laptele cu carne sau alte surse de proteine.

Totuși, prea multă carne consumată zilnic dăunează sănătăţii, susţin unii specialişti. „Carnea conţine aminoacizi. Când consumi mai mult de 100 de grame pe zi, se transformă în acid uric, care se elimină odată cu ureea şi cu calciul din organism“, susţine medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu. Periculoasă este şi cafeaua.

„La fiecare ceşcuţă de cafea, pierdem 5-6 miligrame de calciu. Cei care consumă zilnic cafea riscă să facă osteoporoză“, adaugă specialistul. Oţetul are acid acetic care creşte PH-ul şi care forţează organismul să elimine carbonatul de calciu din oase. Acelaşi efect îl au şi sarea sau alcoolul, mai spune Virgiliu Stroescu.

Berea, brânza și gustările elimină calciul

Alcoolul și alimentele sărate sunt catalizatori pentru eliminare calciului. Pe măsură ce nivelul de calciu din sânge scade, organismul extrage calciul din oase pentru a obține calciul de care are nevoie pentru a funcționa corect, ducând la instalarea osteoporozei.

Alimentele şi băuturile care conţin substanţe acide scot calciul din oase, susţin medicii. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt carnea, sarea şi oţetul. Pe lista produselor care pun în pericol calciul din organism specialiştii mai amintesc alcoolul, ceaiurile diuretice şi unele medicamente recomandate celor care au retenţie de apă.

Pentru a minimiza împiedica eliminarea calciului din oase, ia în considerare următoarele:

  • Evită să consumi alimente care au un conținut de sodiu mai mare de 20% din valoarea zilnică recomandată;
  • Nu bea mai mult de două sau trei băuturi alcoolice pe zi.

Grâul și alte alimente „rele” pentru oase oferă multe alte vitamine și minerale vitale pentru sănătatea ta. Ar trebui să mănânci în continuare aceste tipuri de alimente, dar nu le asocia cu lactatele sau cu alte alimente bogate în calciu. Poți consuma, de exemplu alimentele care împiedică absorbția de calciu, la distanță de două ore după ce ai mâncat alimente care conțin calciu.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

27 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

57 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: