Alimente sănătoase pe care trebuie să le consumi săptămânal. Pentru orice buget

Majoritatea oamenilor calculează un buget săptămânal pentru cumpărături, alături de o listă. Aceasta trebuie să asigure nutrienții necesari pentru tot acest timp, iar varientele sunt numeroase.

Deși mulți oameni sunt de părere că a mânca sănătos este și foarte costisitor…greșesc, potrivit experților. Anumite alimente sunt adevărate comori pentru sănătate, deși nu au un preț ridicat.

Alimente esențiale în fiecare săptămână

Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie la Antena 3 ce alimente nu trebuie să lipsească de pe masă, indiferent de buget!

„Sunt cateva tipuri de alimente la care nu se poate renunta indiferent de bugetul avut:

Alimentele bogate in fibre alimentare (paine integrala, legume)

Fibrele alimentare fac parte din marea categorie a glucidelor, dar au o particularitate interesanta: fibrele alimentare nu se digera de catre organismul omului. Ele par sa fie pur si simplu un balast care se elimina odata cu celelalte reziduri rezultate in urma procesului de digestie si fermentatie din intestin. Fibrele sunt deci, esentiale pentru buna functionare a tubului digestiv si chiar a altor functii ale organismului pentru ca o alimentatie saraca in fibre alimentare ar putea conduce la: constipatie, diverticuloza, hemoroizi, cancerul de colon si rect, boala coronariana, diabetul zaharat, etc.

Alimentele fermentate (iaurt, chefir)

Acestea sunt bogate in probiotice, in special chefirul stimuleaza sistemul imunitar. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sanatatii umane, datorita faptului ca echilibreaza balanta dintre bacteriile ‘bune’ si cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv. S-a constatat ca majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezinta aceasta rezistenta naturala si prin consumul regulat de chefir, se reduce incidenta si severitatea a numeroase forme de diaree, se amelioreaza simptomele infectiilor, au efect imunomodulator in tratametul alergiilor, astmului si al eczemei si miscoreaza efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice.

Pestele gras (crap, macrou)

Peștele gras este unul dintre cele mai sanatoase alimente, care poate inlocui cu succes orice fel de alta carne. Atuurile pestelui sunt proteinele de calitate si grasimile cu valoare biologica ridicata– renumitii acizi grasi omega 3, capabili mentina sistemul imunitar optim functional. Acesti acizi grasi esentiali se mai gasesc cu precadere in: semintele de in, floarea soarelui, dovleac, rapita si nuci.

Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar si ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator”, a dezvăluit Lygia Alexandrescu, nutriționist, potrivit sursei citate.

Recent Posts

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

21 de minute ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

51 de minute ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

o oră ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

2 ore ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

2 ore ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

3 ore ago

Citeste si: