Artrita este o familie de tulburări musculo-scheletice care constă din peste 100 de afecțiuni diferite, care afectează persoane de toate vârstele, sexele și etnii.
Dintre numeroasele forme pe care le poate lua artrita, cele mai frecvente trei forme sunt osteoartrita (o boală degenerativă progresivă a articulațiilor), artrita reumatoidă (o boală sistemică caracterizată prin inflamație cronică) și artrita juvenilă (un termen umbrelă folosit pentru a descrie formele de artrită care afectează copii sub vârsta de 16 ani).
Artrita reumatoidă în special este dificil de gestionat, mai ales că atât de multe dintre alimentele pe care le consumăm astăzi pot exacerba inflamația cronică. Din fericire, există la fel de multe alimente care sunt bune pentru inflamația cronică și există științe concrete care să le sprijine efectele.
Persoanele care suferă de artrită reumatoidă și persoanele care trăiesc cu alte boli cronice de durere care sunt legate de inflamații (cum ar fi fibromialgia), pot urma o dietă care îi poate ajuta să-și gestioneze problemele de sănătate.
Iată câteva alimente pentru a ajuta la gestionarea inflamației cronice și a durerii.
Utilizat în mod obișnuit la prepararea curry-urilor și a altor preparate indiene, curcuma este un puternic antiinflamator și antioxidant. Studiile au arătat că turmericul poate fi eficient în tratamentul artritei reumatoide, precum și în alte afecțiuni inflamatorii.
- Coriandru
Coriandrul este utilizat în mod obișnuit ca agent antimicrobian, dar conține și compuși care produc un efect antiinflamator ușor. Este adesea utilizat în gestionarea artritei și a altor tulburări inflamatorii datorită activităților sale anti-granulom.
- Ulei de măsline
S-a demonstrat că uleiul de măsline proaspăt presat are proprietăți asemănătoare ibuprofenului, în principal datorită compusului oleocantal. Schimbarea grăsimilor precum margarina pentru opțiunea mai ușoară a uleiului de măsline extravirgin nu este numai bună pentru tensiunea arterială și nivelul colesterolului, ci și pentru articulații.
- Ceai verde
Una dintre cele mai frecvent consumate băuturi din lume după apă, ceaiul este o sursă obișnuită de antioxidanți, în special ceaiul verde.
Dar beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde merg dincolo de asta – poate ajuta și la gestionarea greutății, care este vitală pentru cei care se confruntă cu dureri cronice articulare și poate servi ca agent antiinflamator pentru protecția cardiovasculară.
- Ghimbir
Ca produs medicamentos pe bază de plante, ghimbirul are multe caracteristici cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și are mai puține efecte secundare.
- Ananas
Studii recente au arătat că suplimentarea alimentară cu suc proaspăt de ananas poate reduce inflamația.
Motivul?
Un complex enzimatic cunoscut sub numele de bromelaină, care are un potențial semnificativ pentru aplicații clinice.
- Rozmarin
Extractul de rozmarin s-a dovedit a ajuta la ameliorarea simptomelor durerii la pacienții care suferă de artrită, dar beneficiile sale nu se termină aici – studiile au arătat că, atunci când sunt utilizate în ședințele de aromoterapie, uleiurile esențiale de rozmarin pot avea un impact semnificativ asupra simptomelor durerii și depresiei, îmbunătățirea satisfacției generale a vieții pacienților cu artrită.