Din cuprinsul articolului
O stare de bine este oferită de echilibrul dintre sănătatea fizică și sănătatea mintală. Aceste două elemente sunt în strânsă legătură și, de multe ori, sunt influențate de stilul de viață personal. Un stil de viață sănătos este alcătuit din 3 factori principali, anume alimentația, odihna și activitatea fizică.
Deși un stil de viață sănătos este, de obicei, suficient pentru a ne simți bine, există într-adevăr alimente care ne pot stimula sentimentul de fericire.
Alimente pentru o stare de bine, recomandate pentru echilibrarea sănătății fizice și emoționale
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, oferă pe Instagram o listă cuprinzătoare a alimentelor care au un efect pozitiv puternic asupra sănătății generale și emoționale.
„Atunci când este frig ne simţim mai obosiţi, mai trişti şi mai lipsiţi de energie decât de obicei. Temperaturile scăzute, zilele mai scurte şi mai întunecoase şi faptul că petrecem mai puţin timp afară ne fac să ne simţim aşa.
Există câteva alimente care ne pot ajuta să avem o stare emoţională mai bună, să ne simţim în formă şi să avem energie.
Legume verzi
Spanac, mangold, kale, ştevie, toate legumele cu frunze verzi au proprietăţi antiinflamatorii, conţin antioxidanţi şi minerale care au ajutat la îmbunătăţirea stărilor severe de depresie conform anumitor studii medicale.
Alune de pădure
Consumate crude, sunt o sursă excelenţă de acizi graşi Omega 3, care ajută la îmbunătăţirea funcţionarii sistemului hormonal şi a celui nervos.
Avocado
Este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase mononesaturate şi vitaminele K, B, C şi E şi ajută la normalizarea şi eficientizarea activităţii neuronale.
Ciuperci
Normalizează funcţionarea florei intestinale, reglează secreţia de insulină şi optimizează procesul de secreţie a serotoninei, substanţă care ne menţine fericiţi şi echilibraţi.
Ceapă, usturoi şi praz
Au efect anti-inflamator şi antimicrobian, îmbunătăţind funcţionarea celulelor producătoare de serotonină la nivel intestinal şi au şi un puternic efect anti-inflamator şi anti-tumoral.
Roşii
Conţin acid folic şi acid alfa-lipoic, ambele ajutând la stabilizarea metabolismului, reglarea insulinei şi elimină excesul de homocisteină, un aminoacid ce restricţionează producerea unor neurotransmiţători importanţi pentru stabilitatea emoţională.
Leguminoase şi seminţe
Sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase, fibre şi substanţe ce reglează nivelul glicemiei, aşa că au un rol de suport în menţinerea unei stări emoţionale pozitive şi echilibrate.
Fructe de pădure
Bogate în antioxidanţi şi polifenoli, au caracter antioxidant, protejează sistemul nervos şi reglează nivelul zahărului în sânge. Sunt o sursă excelentă de vitamina C şi protejează neuronii împotriva stresului oxidativ, ajutând astfel la menţinerea unei stări emoţionale bune”, recomandă Cori Grămescu.