Din cuprinsul articolului
Nu este un secret faptul că alimentația ne poate influența și starea de spirit. Este dovedit că unele alimente ne pot face mai fericiți, în timp ce altele ne pot reduce starea de bine. Acest lucru este determinat de substanțele regăsite în fiecare aliment pe care îl consumăm, toleranța noastră pentru el și, de asemenea, chiar modul în care îl gătim.
Creierul nostru ne determină, în mod natural, să recurgem la alimentație în momentul în care starea noastră de spirit nu este tocmai bună. Iar acest lucru este cauzat de faptul că mâncarea este un confort atât pentru suflet, cât și pentru minte. Creierul nostru asociază mâncarea cu grija și siguranța care ne era oferită când eram copiii. De aceea, multe persoane recurg la mâncatul compulsiv, sau emoțional, când trec prin diferite situații dificile.
Cori Grămescu, nutriționist și expert în fitness, ne oferă o serie de alimente care ne pot ajuta să fim mai fericiți și plini de energie, datorită substanțelor benefice pe care le conțin!
„În ton cu vremea de afară, azi este despre starea de spirit și alimentația în sezonul rece.
În sezonul rece ne simţim mai obosiţi, mai trişti şi mai lipsiţi de energie decât de obicei. Temperaturile scăzute, zilele mai scurte şi mai întunecoase şi faptul că petrecem mai puţin timp afară ne fac să ne simţim aşa, iar în sezonul rece există riscul să se acutizeze diferite stări emoţionale neplăcute.
Există câteva alimente care ne pot ajuta să avem o stare emoţională mai bună, să ne simţim în formă şi să avem energie:
Legume verzi
Spanac, mangold, kale, ştevie, toate legumele cu frunze verzi au proprietăţi antiinflamatorii, conţin antioxidanţi şi minerale care au ajutat la îmbunătăţirea stărilor severe de depresie conform anumitor studii medicale.
Alune de pădure
Consumate crude, sunt o sursă excelenţă de acizi graşi Omega 3, care ajută la îmbunătăţirea funcţionarii sistemului hormonal şi a celui nervos.
Este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase mononesaturate şi vitaminele K, B, C şi E şi ajută la normalizarea şi eficientizarea activităţii neuronale.
Normalizează funcţionarea florei intestinale, reglează secreţia de insulină şi optimizează procesul de secreţie a serotoninei, substanţă care ne menţine fericiţi şi echilibraţi.
Ceapă, usturoi şi praz
Au efect anti-inflamator şi antimicrobian, îmbunătăţind funcţionarea celulelor producătoare de serotonină la nivel intestinal şi au şi un puternic efect anti-inflamator şi anti-tumoral.
Roşii
Conţin acid folic şi acid alfa-lipoic, ambele ajutând la stabilizarea metabolismului, reglarea insulinei şi elimină excesul de homocisteină, un aminoacid ce restricţionează producerea unor neurotransmiţători importanţi pentru stabilitatea emoţională.
Leguminoase şi seminţe
Sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase, fibre şi substanţe ce reglează nivelul glicemiei, aşa că au un rol de suport în menţinerea unei stări emoţionale pozitive şi echilibrate.
Fructe de pădure
bogate în antioxidanţi şi polifenoli, au caracter antioxidant, protejează sistemul nervos şi reglează nivelul zahărului în sânge. Sunt o sursă excelentă de vitamina C şi protejează neuronii împotriva stresului oxidativ, ajutând astfel la menţinerea unei stări emoţionale bune.
O dietă care să includă regulat aceste preparate ne întăreşte organismul şi ne ajută să trecem mai uşor peste stările negative”, recomandă nutrționistul, pe Facebook.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…