Deși s-a confirmat științific faptul că, contaminarea aerului este cel mai mare factor carcinogen, fenomenul poluării aerului câștigă, din păcate, teren.
Detoxifierea plămânilor implică curățarea acestora de infecție, reducerea riscului de cancer, extinderea capacității pulmonare și îmbunătățirea stării de sănătate a tractului respirator.
Ceea ce suntem în măsura și putem face pentru a menține sănătatatea plămânilor este, potrivit studiilor, consumul zilnic de crudități proaspete.
Iată care sunt cele mai recomandate alimente care ajută la curățarea plămânilor și la buna funcționare a acestora:
1. Pepenele galben
Pepenii galbeni sunt o sursă excelentă de vitaminele A și C (carotenoizi). Există mai multe studii care au demonstrat că un consum regulat al alimentelor bogate în carotenoizi este asociat cu un risc mai mic de apariție a cancerului de plămâni.
2. Ghimbirul
Acest condiment special are o mare putere antiinflamatorie și detoxifiantă, ajutând la eliminarea substanțelor contaminante din plămâni, în plus are efecte foarte bune pentru ameliorarea astmului.
3. Ceaiul verde
Ceaiul verde este un agent chimiopreventiv considerat de cercetători ca fiind foarte promițător în lupta împotriva cancerului de plămâni. În cazul fumătorilor înrăiți care nu doresc să renunțe la acest obicei nociv se recomandă să consume în mod regulat ceai verde, deoarece acesta poate măcar oferi o oarecare protecție împotriva agenților carcinogeni din tutun.
4. Broccoli
Broccoli este bogat în vitamina C, carotenoizi, acid folic și substanțe fitochimice care combat cancerul. În prezent există mai multe studii care relaționează această legumă cu o reducere a riscului de cancer de plămâni inclusiv în cazul persoanelor fumătoare.
5. Semințele de in
Cercetările medicale efectuate recent au demonstrat că semințele de in nu doar protejează țesuturile pulmonare față de expunerea la radiații, ci și repară eventualele daune care pot apărea la acest nivel.
6. Usturoiul
Unele componente ale usturoiului favorizează eliminarea toxinelor și a substanțelor carcinogene din corp. Câteva studii medicale recente au arătat că persoanele care consumă usturoi proaspăt de cel puțin două ori pe săptămână au un risc cu 44% mai mic de apariție a cancerului de plămâni.
7. Merele
Merele sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Polifenolii și flavonoidele din mere ajută la combaterea cancerului și evită scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, un consum regulat de mere poate reduce riscul de a suferi de astm și cancer de plămâni.
8. Coacăzele negre
Coacăzele negre conțin aproximativ 180 mg de vitamina C la o porție (o jumătate de cană), dar și potasiu, fier, Vitamina B5 și alți nutrienți importanți. Aceste fructe sunt foarte bogate în vitaminele C și E, acid elagic, antocianine și au puternice proprietăți antiinflamatorii.