Din cuprinsul articolului
Alimentația influențează în mod direct sănătatea generală a organismului. Anumite alimente pot fi dăunătoare pentru organism, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari sau nu fac parte dintr-un stil de viață echilibrat. Un stil de viață echilibrat și sănătos include atât alimentația corespunzătoare, cât și mișcarea și odihna suficientă. Ce alimente trebuie să consumi pentru detoxifierea ficatului, în mod natural?
Detoxifierea ficatului se poate realiza prin alimentație, în mod natural, fără a folosi anumite produse farmaceutice și suplimente alimentare. Iată ce alimente ar trebui să consumi și ce la ce alimente ar trebui sp renunți pentru a evita îmbolnăvirea ficatului, conform nutriționistului Lygia Alexandrescu, citată de Antena3.
„Cruditățile, fructele și legumele proaspete, în special cele cu pigment închis (verzi, portocalii, galbene, roșii) trebuie să reprezinte 30-40% din rația totală alimentară deoarece sunt bogate în enzime, vitamina C, substanțe antibiotice naturale si fitonutrienți anticancerigeni; iar pentru detoxifierea ficatului sunt esențiale.
Grăsimile – cele saturate trebuie evitate pentru că îngreunează funcționarea ficatului și a colecistului. Grăsimile saturate se găsesc în: lactatele integrale, uleiul vegetal procesat, alimente prăjite, carne grasă sau din conserve. Pentru persoanele care primesc diagnosticul de steatoză hepatica sau ficatul gras, se recomandă înlocuirea laptelui de vacă sau capră cu cel de orez sau migdale.
Grăsimile nu trebuie excluse însă, trebuie consumate cele nesaturate conținute în: pește, avocado, nuci proaspete, ulei de măsline sau de struguri presat la rece, semințe neprăjite și nesărate de floarea soarelui, dovleac, susan și in.
Cât mai natural – îndulcitorii artificiali, adaosurile de substanțe care îmbogățesc gustul, coloranții, stabilizatorii trebuie excluși din dietă, în special în cazul persoanelor cu ficat gras.
Diversitate de proteine – acești nutrienți pot proveni atât din surse animale, cat si vegetale: carne de pasăre (fără piele), pește, ouă dar și cereale integrale, nuci, semințe sau legume. Vegetarianismul strict nu dăunează funcției hepatice, însă este necesară suplimentarea cu vitamina B12”, recomandă nutriționistul, conform Antena3.
Astfel, persoanele care își doresc să mențină sănătatea ficatului nu trebuie să facă sacrificii substanțiale. Trebuie doar să asocieze corect consumul de alimente, iar acestea ar trebui să aibă o sursă cât mai naturală.