Sari la conținut

Alimente pe care să nu le consumi atunci când bei cafea

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

Cafeaua are o serie de beneficii pentru sănătate, însă dacă este băută în exces sau în combinaţii cu anumite alimente, atunci poate fi nu doar dăunătoare, dar cu adevărat periculoasă.

Cercetările au demonstrat că un consum moderat de cafea poate ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii și oxidative legate de stres, cum ar fi diabetul de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.

Cafeaua poate influența și absorbția unor nutrienți, care pot diminua sau crește efectele unor alimente. Deși fiecare organism este diferit și puteți tolera diferite combinații de alimente, trebuie să evitați anumite lucruri atunci când beți cafea, scrie Health.com.

Citrice

Consumul cafelei în timp ce mănânci citrice poate provoca disconfort digestiv, deoarece cafeaua este acidă. Nivelurile pH-ului cafelei sunt în medie între 4,85 și 5,13 pe o scară de la 0 la 14, cu cifre mai mici indicând o creștere a acidității.

Citricele sunte foarte acide și pot contribui la boala de reflux gastroesofagian (GERD) atunci când sunt consumate. Consumul cafelei împreună cu citrice poate irita mucoasa stomacului, exacerbând aceste simptome. Gustul acidulat și acidulat al citricelor poate modifica, de asemenea, gustul cafelei, făcând-o amară și mai puțin plăcută.

 

Sursă foto: arhiva Doctorul zilei

Carnea roșie

Consumului cafelei poate afecta absorbția nutrienților în intestin, în special a fierului. Carnea roșie este una dintre cele mai bune surse de fier hem, ceea ce înseamnă că, în combinație cu cafeaua, ar putea reduce beneficiile acesteia pentru sănătate.

Un studiu a examinat efectele cafelei asupra nivelurilor de feritine serice și a constatat că trei sau mai multe căni de cafea zilnic au redus semnificativ nivelul de fier. De fapt, absorbția fierului în urma unei mese a scăzut cu aproximativ 39% după consumul de cafea.

Laptele

Laptele este o sursă excelentă de calciu, esențială pentru sănătatea oaselor, funcția musculară, coagularea sângelui și producerea de hormoni.

O cană de lapte degresat îndeplinește 23% din valoarea zilnică recomandată de calciu pentru un adult mediu sănătos. Dar combinarea laptelui și a cafelei poate împiedica absorbția calciului. Cu alte cuvinte, cofeina poate scădea absorbția netă a calciului alimentar.

Nivelurile ridicate de excreție urinară de calciu au fost asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi și probleme legate de sănătatea oaselor.

Alimente prăjite

Cercetările indică faptul că un consum crescut de cafea poate duce la un risc crescut de dislipidemie, adică niveluri anormale de grăsime în sânge.

Dacă bei trei sau mai multe cești de cafea pe zi, acest obicei poate crește colesterolul (colesterolul „rău”) din lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL), ceea ce afectează negativ sănătatea inimii.

De asemenea, vă poate scădea colesterolul (HDL) din lipoproteinele de înaltă densitate (colesterolul „bun”), care susține sănătatea inimii.

Deoarece consumul alimentelor prăjite în mod frecvent a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cei care beau multă cafea ar trebui să-și limiteze aportul de alimente prăjite pentru a menține sănătatea inimii.

În timp ce nevoile nutriționale variază de la individ, cercetările sugerează că alimentele prăjite, consumate de patru sau mai multe ori pe săptămână, poate crește riscul de boli cronice.

Citeşte continuarea AICI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel