Din cuprinsul articolului
Cafeaua are o serie de beneficii pentru sănătate, însă dacă este băută în exces sau în combinaţii cu anumite alimente, atunci poate fi nu doar dăunătoare, dar cu adevărat periculoasă.
Cercetările au demonstrat că un consum moderat de cafea poate ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii și oxidative legate de stres, cum ar fi diabetul de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.
Citrice
Consumul cafelei în timp ce mănânci citrice poate provoca disconfort digestiv, deoarece cafeaua este acidă. Nivelurile pH-ului cafelei sunt în medie între 4,85 și 5,13 pe o scară de la 0 la 14, cu cifre mai mici indicând o creștere a acidității.
Carnea roșie
Consumului cafelei poate afecta absorbția nutrienților în intestin, în special a fierului. Carnea roșie este una dintre cele mai bune surse de fier hem, ceea ce înseamnă că, în combinație cu cafeaua, ar putea reduce beneficiile acesteia pentru sănătate.
Laptele
Laptele este o sursă excelentă de calciu, esențială pentru sănătatea oaselor, funcția musculară, coagularea sângelui și producerea de hormoni.
Nivelurile ridicate de excreție urinară de calciu au fost asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi și probleme legate de sănătatea oaselor.
Alimente prăjite
Cercetările indică faptul că un consum crescut de cafea poate duce la un risc crescut de dislipidemie, adică niveluri anormale de grăsime în sânge.
Dacă bei trei sau mai multe cești de cafea pe zi, acest obicei poate crește colesterolul (colesterolul „rău”) din lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), ceea ce afectează negativ sănătatea inimii.
De asemenea, vă poate scădea colesterolul (HDL) din lipoproteinele de înaltă densitate (colesterolul „bun”), care susține sănătatea inimii.
Deoarece consumul alimentelor prăjite în mod frecvent a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cei care beau multă cafea ar trebui să-și limiteze aportul de alimente prăjite pentru a menține sănătatea inimii.
În timp ce nevoile nutriționale variază de la individ, cercetările sugerează că alimentele prăjite, consumate de patru sau mai multe ori pe săptămână, poate crește riscul de boli cronice.