Din cuprinsul articolului
Colesterolul din sânge este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, produsă de ficat, dar provine și din unele alimente de origine animală, cum ar fi carnea, fructele de mare, păsările de curte, ouăle și produsele lactate, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Cu toate acestea, este important să aveți o cantitate corectă de colesterol, deoarece un nivel ridicat de colesterol LDL sau colesterol „rău” determină acumularea de plăci (depozite de grăsime) în vasele de sânge, ceea ce poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme de sănătate.
Cu toate acestea, singura modalitate de a vă cunoaște nivelul colesterolului este prin intermediul unui test de sânge, iar dacă acesta este ridicat, trebuie să vă schimbați stilul de viață.
Prima schimbare are legătură cu alimentația, motiv pentru care portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness, Tua Saúde, a dezvăluit un exemplu de meniu cu trei cine pentru trei zile, care arată cum pot fi incluse unele alimente pentru a ajuta la scăderea colesterolului:
Prima zi
Cină: Un bol de supă făcută din cartofi, morcov, varză, dovleac, varză și piept de pui + o felie de pepene galben.
Ziua a doua
Cină: O farfurie de salată cu salată, roșii, castraveți, ceapă și o lingură de supă de semințe de susan, o lingură de ulei de măsline + șase căpșuni.
Ziua a treia
Cină: Un file de hering la grătar + două linguri de supă de orez + o farfurie de post de năut cu salată verde, ceapă, roșii și coriandru, asezonat cu o lingură de ulei de măsline + un kiwi.
Între timp, alte recomandări care ar trebui urmate pentru a reduce nivelul colesterolului sunt:
1. Exerciții fizice: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează să se angajeze într-o activitate fizică aerobică moderată timp de cel puțin 150 până la 300 de minute sau într-o activitate aerobică intensă timp de cel puțin 75 până la 150 de minute, sau o combinație echivalentă de activități moderate și intense pe parcursul săptămânii.
2. Renunțați la fumat: Fumatul este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare (MCV) și este responsabil pentru unul din patru decese cauzate de MCV.
3. Dacă consumați alcool, faceți-o cu moderație, iar pentru adulții sănătoși, acest lucru înseamnă până la un pahar pe zi pentru femeile de toate vârstele și pentru bărbații de peste 65 de ani și până la două pahare pe zi pentru bărbații sub 65 de ani.
4. Încercați să vă mențineți o greutate sănătoasă: În general, pentru a vă menține o greutate sănătoasă ar trebui să ardeți tot atâtea calorii câte consumați și beți.