Sari la conținut

Alimente pe care NU trebuie să le reîncălzești niciodată. Sunt extrem de periculoase pentru sănătate

Cu stresul de zi cu zi, goana și „remediile” de ultimă oră, mâncarea pre-gătită sau cea reîncălzită din ziua precedentă sunt o practică vedetă a oricărei case.

De la inventarea sa, acum mai bine de 70 de ani, cuptorul cu microunde a devenit un aliat al acestor procese. Dar, în cazul în care nu știai, ar trebui să reții că există unele alimente pe care nu le poți și nu ar trebui să le reîncălzești, deoarece pot fi dăunătoare sănătății. Vă vom spune care dintre ele, astfel încât să le luați în considerare în „planificarea” meselor zilnice.

ALIMENTE PE CARE NU TREBUIE SĂ LE REÎNCĂLZIȚI

1. Orez

Reîncălzirea orezului poate provoca toxiinfecții alimentare, deși nu întotdeauna, temperaturile camerei fac ca bacteriile să se înmulțească și la reîncălzire nu mor. În acest caz, se datorează prezenței relativ frecvente a bacteriei Bacillus cereus, care este foarte rezistentă chiar și la temperaturi ridicate, deși căldura o poate ucide.

Este indicat sa îl dai la frigider cat mai repede (in decurs de o ora) si sa nu lasi sa treaca mai mult de 24 de ore pana cand se consuma.

2. Pui

La fel ca orezul, puiul este un aliment predispus la bacterii. Și deși s-ar putea să credeți că atunci când îl puneți în cuptorul cu microunde, căldura le omoară, adevărul este că nu este deloc așa. Puiul este un aliment predispus la contaminarea cu salmonella.

Salmonella este frecventă la păsările de curte, iar gătirea insuficientă crește riscul. Pentru a-l consuma în siguranță, trebuie să fie bine gătit în toate părțile sale.

3. Ciuperci

De asemenea, ciupercile suferă modificări atunci când sunt reîncălzite la temperaturi ridicate, ceea ce poate provoca dureri de stomac și balonare. Proteinele acestei ciuperci sunt ușor distruse de enzime și microorganisme, motiv pentru care temperatura camerei este fatală.

Acest tip de alimente au proprietăți interesante pentru sănătate, dar cel mai bun mod de a profita de ele este prin consumul proaspăt. Cel mai bun mod de a evita irosirea lor este să încerci să prepari cantități suficiente sau să le consumi reci.

4. Cartofi

Atentie la piureuri si tocănițe. Un cartof lasat la racit la temperatura camerei poate dezvolta Clostridium botulinum.

Problema să prepari cartofii la cuptorul cu microunde cu recipientele adecvate, ci mai degrabă de a reîncălzi cartofii gătiți anterior. Dacă aceiași cartofi sunt reîncălziți ulterior în cuptorul cu microunde, bacteriile vor supraviețui în continuare.

Când reîncălziți cartofii, aroma lor este alterată, proprietățile lor sunt reduse și pot deveni toxici. Pot fi refolosiți prin prepararea unui piure sau a unei salate reci.

5. Pește

Trebuie avut în vedere că peștele pierde de obicei toți nutrienții și vitaminele pe care le are atunci când este reîncălzit în cuptorul cu microunde, astfel încât toate beneficiile sale dispar.

În plus, asta înseamnă că microorganismele și paraziții pot rămâne fără a fi eliminați prin acțiunea căldurii, care este deosebit de periculoasă, scrie MejorconSalud.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel