Când glanda tiroidă începe să producă hormoni în exces, avem de-a face cu un hipertiroidism. Simptomele sunt: creșterea ritmului cardiac, pierderea bruscă în greutate, bătăi neregulate ale inimii, anxietate, ochi bulbucați, sensibilitate la căldură și transpirație, gușă etc. Iată ce alimente recomandă medicii pentru această afecțiune.
- alimente din familia cruciferelor, crude: conopidă, varză de Bruxelles, alune, varză, broccoli, muștar, napi, hrean, spanac.
- Fructe de pădure: afine, zmeură, căpșuni.
- Acizi grași Omega 3 și proteine: somon, ton, păstrăv, curcan, nuci, ulei de semințe de in.
- Lactate: zilnic, trei porții de iaurt, lapte sau brânză de vaci.
- Alternative pentru lactate: smochine, prune uscate, semințe de susan.
- Zinc: migdale, nuci, semințe de dovleac, alune.
- Fibre: cereale integrale, pâine din cereale integrale, orez brun.
- Condimente: curcumă, ghimbir, rozmarin, scorțișoară, oregano.
- Antioxidanți și vitamina D: avocado, broccoli, ulei de măsline.
- Vitaminele C și E: citrice, ardeiul iute.
Hipertiroidismul este tratat de medicul endocrinolog. În anumite cazuri, este necesar și consult cardiologic și consult oftalmologic. Dacă se optează pentru cura chirurgicală a hipertiroidismului, va fi necesară adresarea catre un medic chirurg generalist, cu experiență în domeniul chirurgiei endocrine. Diagnosticul se stabilește pe baza investigațiilor de laborator.