O dietă nesănătoasă poate crește considerabil riscul bolilor de inimă și a altor afecțiuni metabolice.
Iată care sunt alimentele care țin inima sănătoasă:
- Fulgii de ovăz: conțin acizi grași omega 3 și fibre având efecte remarcabile asupra vaselor de sânge şi a inimii, ducând la reducerea colesterolul din sânge şi glicemiei (fiind benefic şi în diabet).
- Peștele, datorită conținutului de omega 3 și antioxidanți. Servește măcar de două ori pe săptămână pește (de preferință mai gras, cum ar fi somonul) și vei reduce riscul apariției unui infarct cu 36 procente. „Somonul, bogat în acizi graşi Omega 3, scade trigliceridele şi colesterolul, având rol pozitiv asupra aparatului cardiovascular” spune dr. Corina Zugravu.
- Uleiul de măsline: grăsimile monosaturate pe care le conține scad nivelul colesterolului rău și ajută la curățarea vaselor de sânge. Nu consumați, însă mai mult de o lingură-două pe zi deoarece are un conținut caloric foarte mare.
- Nucile, alunele, migdalele: conţin grăsimi sănătoase care ajută la reducerea colesterolului.
- Fructele de pădure: Efectele benefice ale acestor fructe se datorează conţinutului crescut de flavonoide, compuşi polifenolici care acţionează ca antioxidanţi, antiinflamatorii, antitumorale şi antivirale. Conform unui studiu apărut în publicația medicală „Circulation”, flavonoidele pot preveni apariţia bolilor de inimă contribuind la dilatarea vaselor de sânge şi împiedicând formarea plăcilor care cauzează blocaje la nivelul arterelor coronariene şi accidente cardiovasculare.
- Spanacul: Spanacul are multe vitamine şi minerale care protejează organismul de afecţiuni cardiace. Puteţi să-l folosiţi după ce l-aţi ţinut congelat în frigider, dar este mult mai bun proaspăt.
- Soia: o alimentație bogată în soia scade nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. „Deşi în ultima perioadă s-au pus sub semnul întrebării efectele proteinelor din soia, eu cred că un consum mediu de soia (lapte, tofu) are rol benefic pentru inimă datorită lipsei colesterolului şi a grăsimilor saturate”, afirmă nutriţionistul Corina Zugravu.
- Legumele: O porție de fasole pe zi poate reduce colesterolul cu până la 10%. Fibrele pe care le conține sunt protectorul principal. De asemenea, fasolea conține compuși care pot reduce cheagurile de sânge și îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge.
- Avocado: Bogat in grasimi mononesaturate, avocado ajută la scăderea colesterolului rău, crescând nivelul celui bun. În plus, avocado mărește absorbția de alte carotenoide, în special betacarotenul și licopenul, esențiale pentru o inimă sănătoasă.
- Semințele: năutul conține acizi polinesaturați, un adevărat scut al inimii. O dovedește un studiu publicat în 2008, în Jurnalul Asociației Dietetice Americane, ai căror participanți au consumat săptămânal 700 de grame de năut, timp de aproximativ două luni. La finalul experimentului, aveau nivelul colesterolul redus și implicit mai puține șanse de a se îmbolnăvi de inimă.
Topul alimentelor care fac rău inimii sunt cele care conțin multă sare, grăsimi și zahăr precum:
– cartofii prăjiți
– șunca
– alimentele de la fast-food
– cerealele cu ciocolată
– prăjituri
– brânza procesată