Alimente esențiale pentru femei după 40 de ani. Compensează pierderile de estrogen și reglează echilibrul hormonal

Alimentele esențiale pentru femei după 40 de ani. Femeile au nevoi nutriționale specifice, iar planul nutrițional adoptat poate preveni sau stagna simptome ale bolilor care afecta precădere sexul feminin. Alimentația poate influenţa starea de sănătate a femeilor.

Alimente esențiale pentru femei după 40 de ani. Compensează pierderile de estrogen și reglează echilibrul hormonal

Alimentația poate avea cu adevărat un rol esențial în starea de sănatate a femeilor, influențand-o negativ sau pozitiv, în funcție de alegerile făcute. Astfel, anumite alimente bogate în antioxidanți și nutrienți esențiali sporesc longevitatea și previn instalarea diverselor afecțiuni diagnosticate deseori în rândul pacienților de sex feminin.

Așadar, alimentația sănătoasă poate să furnizeze unei femei energia necesara, să îi îmbunătățească starea de spirit și să îi mențină aspectul fizic plăcut. O serie întreagă de alimente poate ajuta la reglarea hormonală prin remedii naturale.

Reglarea hormonală este un lucru esențial pentru femeile trecute de 40 de ani. Supravegherea medicală este foarte recomandată, iar tratamentul personalizat.

La menopauză pierdem estrogenul, hormonul feminitățîi și acesta poate fi suplinit fie prin substituție hormonală, fie prin alimente și remedii naturale.

Există două categorii de plante care îmbunătățesc balanța hormonală a femeii: plantele care ameliorează patologia aparatului genital feminin și plantele hormonale.

Din prima categorie sunt:

  • Crețișoara
  • Traista ciobanului
  • Coada șoricelului
  • Lipicioasa

Din a doua categorie sunt:

  • Vitexul (progesteronic)
  • Zmeurul
  • Lemnul dulce
  • Anasonul
  • Chimenul (plante estrogenice)

Tratamentul cu plante nu are efecte adverse, însă în tratamentul hormonal trebuie să se ia în calcul și echilibrul emoțional, potrivit medicului Munire Ibran.

Alimentele benefice pentru sănătatea femeilor

1. Soia

Proteinele din soia, consumata sub orice forma (brânză tofu, lapte de soia, unt de soia, cereale din soia etc.), au un efect protector asupra sistemului cardiovascular feminin, întrucât scad nivelul colesterolului rău (LDL) și sunt bogate în fitonutrienti. Aproximativ 25 de grame de proteine din soia ingerate zilnic previn instalarea bolilor cardiace.

2. Cerealele integrale

Conținutul bogat de fibre din cerealele integrale are un efect curativ în privință afecțiunilor digestive, mai des întâlnite în rândul femeilor, decât al bărbaților. Introducerea orezului brun, a fulgilor de tarate, a pâinii din cereale integrale, a orzului sau a boabelor de quinoa în alimentație asigura funcționalitatea optima a sistemului digestiv.

3. Alimentele bogate în acid folic

Sparanghelul, portocalele, cerealele fortificate sau fasolea sunt alimente bogate în acid folic, o vitamina importanta în perioada sarcinii, pentru prevenirea defectelor de tub neural în procesul de dezvoltare a fătului în uter. De asemenea, acidul folic s-a dovedit a fi util în menținerea sănătății inimii.

4. Merișoarele

Proantocianidinele existente în merișoare nu permit bacteriilor să se atașeze de țesuturile vezicii urinare, așadar sunt un bun tratament preventiv și curativ pentru infecțiile tractului urinar. Cercetări recente sugerează că merișoarele pot îmbunătăți și sănătatea cardiovasculara.

5. Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase, precum nucile, alunele, migdalele sau fisticul, sunt surse importante de grăsimi mononesaturate, ce reduc nivelul colesterolului total și polinesaturate, cu efect protector împotrivă bolilor cardiace.

De asemenea, fructele oleaginoase furnizează și o cantitate semnificativa de proteine, calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, acid folic, vitamina A și vitamina E. Întrucât fructele oleaginoase conțin un număr mare de calorii, este de preferat să limitați consumul lor la 28 de alune, 14 miezi de nuca sau 7 nuci braziliene pe zi.

6. Legumele cu frunze verzi

Toate legumele cu frunze verzi sunt bogate în fibre, vitamine și minerale prețioase, care protejează sistemul digestiv și cresc imunitatea organismului.

7. Fructele și legumele bogate în vitamina C

Citricele, căpșunile, ardeii roșii și verzi, varza, broccoli-ul, spanacul, roșiile, cartofii, fructele de kiwi, guava sau pătrunjelul sunt surse excelente de vitamina C, care nu doar că are un rol crucial în întărirea sistemului imunitar, ci contribuie și la reducerea riscului de boli coronariene. Femeile au nevoie de minimum 75 de miligrame de vitamina C pe zi.

Legumele crucifere sau cerealele fortificate

8. Alimentele bogate în fier

Ciclul menstrual produce pierderi importante de fier, de aceea femeile au nevoie să consume alimente care furnizează acest mineral important. Surse naturale de fier sunt fasolea roșie, carnea de vita, caisele uscate sau brânză tofu. De altfel, doza zilnica de fier recomandata femeilor este de 12-15 miligrame, comparativ cu 10-12 miligrame necesare bărbaților, potrivit sfatulmedicului.ro.

9. Alimentele bogate în calciu

Calciul ajută menținerea oaselor sănătoase și previne apariția osteoporozei (demineralizarea și fragilizarea osului). Alimentele bogate în acest mineral sunt lactatele, legumele crucifere sau cerealele fortificate.

10. Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt surse foarte bogate de antioxidanți și vitamine solubile în apa. Aceste substanțe sunt cruciale pentru prevenirea cancerului și menținerea greutății corporale. De asemenea, fructele de pădure pot reduce considerabil riscul instalării de boli coronariene.

Multe studii de specialitate s-au concentrat asupra beneficiilor afinelor, care își păstrează calitățile nutritive chiar și după ce sunt gătite.

11. Alimente bogate în grăsimi omega-3

Carnea grasa de peste este foarte importanta pentru sănătatea femeilor, întrucât conține grăsimi sănătoase omega-3, ce au un impact pozitiv asupra funcționarii sistemului vascular și asupra proceselor inflamatorii în corp.

Carnea de peste cu acizi grași omega-3 este totodată o sursa prețioasă de vitamina D, seleniu și antioxidanți. Cele mai bune opțiuni în acest caz sunt somonul, tonul, heringul și păstrăvul.

12. Legumele galbene și portocalii

Dintre toate tipurile de legume, cele galbene sau portocalii sunt o sursa excelența de vitamina A, benefica în sănătatea pielii și a vederii. În aceasta categorie intra morcovii, cartofii dulci sau dovleacul.13. Roșiile gătite

Roșiile gătite furnizează un important antioxidant, licopenul, care a fost asociat prin diverse demersuri științifice cu un risc redus de cancer. Roșiile gătite mai conțin și potasiu, vitaminele A și C, precum și alte fitochimicale esențiale într-o nutriție echilibrata pentru femei.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

6 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

6 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

7 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

7 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

8 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

8 ore ago

Citeste si: