Din cuprinsul articolului
Aceste două organe sunt responsabile pentru eliminarea deșeurilor din sânge și a excesului de apă sub formă de urină.
Unul dintre organele vitale sunt rinichii, două organe care se disting de restul pentru că elimină deșeurile din sânge și excesul de apă sub formă de urină și, de asemenea, ajută la menținerea echilibrului de substanțe chimice precum sodiul, potasiul și calciul în organism, potrivit Institutului Național de Cancer din SUA.
În mod normal, atunci când rinichii nu sunt îngrijiți așa cum ar trebui, încep să apară afecțiuni precum insuficiența renală, cancerul renal și pietrele la rinichi.
De fapt, această din urmă afecțiune este foarte frecventă atunci când rinichii nu sunt protejați. Pietrele la rinichi sunt o „bucată solidă de material care se formează în rinichi din cauza substanțelor din urină. Aceasta poate fi la fel de mică ca un grăunte de nisip sau la fel de mare ca o perlă. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt eliminate din organism fără ajutor medical. Dar, uneori, o piatră nu este ușor de îndepărtat. Poate rămâne blocată în tractul urinar, poate bloca fluxul de urină și poate provoca dureri mari”, precizează Library of Medicine, Medline Plus.
Este esențial să ai grijă de rinichi prin adoptarea unei diete sărace în sodiu, dar bogate în nutrienți și vitamine. De altfel, site-ul Saber Vivir Tv enumeră câteva alimente diuretice care ajută la curățarea rinichilor și la reducerea riscului de boli renale:
Țelina
Datorită conținutului ridicat de apă, potasiu și fibre, care o fac să fie un aliment diuretic, favorizează eliminarea apei și a substanțelor toxice și influențează, de asemenea, funcționarea sistemului limfatic. Țelina ajută, de asemenea, la tratarea problemelor articulare, cum ar fi reumatismul, hiperuricemia și guta.
Sfeclă roșie
Sfecla roșie este o legumă care favorizează eliminarea lichidelor; totuși, fiind bogată în oxalați, nu trebuie consumată dacă aveți tendința de a forma calculi renali de oxalat de calciu. În plus, acest aliment reglează tensiunea arterială datorită nitraților pe care îi conține, deoarece ajută la relaxarea vaselor de sânge.
Pere
Efectul diuretic al perei se datorează conținutului său scăzut de sodiu și ridicat de potasiu; „ambele minerale sunt implicate în echilibrul apei din interiorul și exteriorul celulei, dar și bogăției sale în arbutină, o substanță care se găsește în coaja acestui fruct”, precizează Saber Vivir TV.
Castravete
Fiind hidratant și ușor, cantitatea sa mare de apă îi conferă proprietăți diuretice care facilitează tranzitul toxinelor și purificarea pietrelor la rinichi. „Țineți cont de faptul că prin creșterea cantității de urină se elimină și substanțele reziduale dizolvate în ea, cum ar fi acidul uric, ureea etc.”, precizează site-ul.
Pătrunjel
Acesta este un aliment diuretic care atenuează și controlează infecțiile urinare. În plus, conținutul său de potasiu stimulează activitatea rinichilor și crește producția de urină.