Dacă suferi de celiachie sau de altă afecţiune care necesită evitarea glutenului, probabil ştii deja care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti.
Însă, există foarte multe alimente la care nu te aştepţi să conţină gluten. Evident pâinea, pastele şi produsele de patiserie făcute din făină de grâu, orz şi secară conţin gluten. Numai că gluten se află şi în preparatele dulci, începând cu laptele de soia cu arome, până la laptele de orez care poate conţine gluten adăugat, pentru îmbogăţirea texturii şi a gustului. Şi praful de ciocolată conţine gluten şi bulionul preparat industrial, dar şi murăturile.
Gluten exista inclusiv în cosmetice şi în glazura tortului cumpărat, dar şi în mezeluri şi salamuri. Sosurile şi gemurile preparate industrial conţin gluten, supele la plic şi majoritatea conservelor cu semipreparate au diferite cantităţi de gluten. Sosul de soia şi sosurile pentru salate au, la rândul lor, gluten adăugat. Suplimentele nutritive, vitaminele conţin şi ele gluten.
Trebuie precizat că glutenul nu este o toxină, aşa că un organism sănătos nu are niciun motiv să elimine glutenul din alimentaţie. În plus, există riscul ca cei sănătoşi care ţin o dietă fără gluten să facă un dezechilibru imunitar.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…