Alimente de sezon care regenerează ficatul, ”topesc” kilogramele și întăresc sistemul imunitar

Alimente de sezon. Păpădia, leurda, ştirul, ştevia sunt doar câteva dintre plantele „minune” excelente pentru detoxifiere și slăbit. Sunt bogate în vitamine, minerale, scad colesterolul, întăresc imunitatea şi au foarte puţine calorii.

Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub diferite forme: salate, ciorbă, felul doi.

Păpădia detoxifiează şi protejează ficatul

Ca orice altă plantă, păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui. „Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu care o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. „Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot”, spune medicul.

Alimente de sezon. Rucola, un pic mai acrişoară

Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. „Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescută pentru comerţ va fi întotdeauna mai săracă în vitamine decât una sălbatică, obişnuită cu vitregiile. Planta sălbatică dezvoltă mai mulţi fitonutrienţi”, explică nutriționistul.

Leurda scade colesterolul

Este varianta sălbatică a usturoiului. Datorită unui fitonutrient pe care îl conţine (alicina), are efect asupra virusurilor şi poate fi utilizată împotriva gripelor şi răcelilor. „Este un bun imunostimulator, un digestiv excelent, scade tensiunea şi colesterolul”, precizează dr. Eduard Adamescu. Se poate folosi în mâncăruri, alături de urzici, ceapă, usturoi şi praz.

Alimente de sezon. Ştirul tonifică sistemul nervos

Mâncarea de ştir este şi ea uitată, dar această plantă sălbatică este extrem de bogată în magneziu şi un tonic pentru sistemul nervos. „Se poate găti împreună cu ştevia şi loboda. În ciorbă, va căpăta un gust extrem de bun”, este de părere Eduard Adamescu

Măcrişul crud, bun pentru salate

Se consumă mai bine crud, în salate. Este bogat în vitamina C. Dacă aveţi probleme cu articu laţiile, suferiţi de pietre la rinichi sau afecţiuni biliare, măcrişul este contraindicat.

Alimente de sezon.  Condimentaţi cu busuioc, coriandru şi mentă

Mirodeniile dau un gust deosebit salatelor de primăvară. Mai mult, ele vor facilita digestia şi vor avea un efect puternic împotriva ciupercilor şi bacteriilor digestive. „Sunt binevenite în salate, deoarece stimulează secreţia gastrică”, adaugă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

9 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

19 minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

39 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: