Din cuprinsul articolului
Cum mulți oameni susțin că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, s-ar putea să vă întrebați dacă toate opțiunile de mic dejun sunt sănătoase.
La urma urmei, cui nu i-ar plăcea să se bucure de un mic dejun gustos, sățios și hrănitor, care să-i mențină alimentat pentru dimineața următoare?
Poate deloc surprinzător, cele mai sănătoase opțiuni de mic dejun conțin o combinație de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru a vă menține să vă simțiți satul până la ora prânzului, împreună cu o cantitate moderată de carbohidrați nerafinați pentru a oferi energie rapidă.
Din păcate, multe alimente obișnuite pentru micul dejun nu îndeplinesc aceste criterii și vă pot face fie senzația de foame la scurt timp după ce ați mâncat, fie incomod de saturat.
În ciuda profilului lor dulce, crocant și a prezenței obișnuite pe masa de mic dejun, majoritatea cerealelor cu zahăr nu te vor susține mult timp.
Sunt de obicei pline de zahăr și sărace în proteine, ceea ce înseamnă că îți vor crește rapid nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la iritabilitate și foame odată ce hormonul de reducere a zahărului din sânge, insulina, își face efectul.
De asemenea, chiar și cerealele neîndulcite, cum ar fi fulgii de porumb sau de tărâțe, tind să aibă un conținut scăzut de proteine, cu doar 2 grame de proteine pe cană (25 grame) și, respectiv, 4 grame de proteine pe ceașcă (45 grame). Deci, deși conțin mai puțin zahăr adăugat, nu sunt însă cea mai bună modalitate de a-ți începe ziua.
Opțiuni chiar mai naturale, cum ar fi granola, sunt adesea încărcate cu zaharuri adăugate, care au fost legate de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.
Nu ne place să ți-o spunem, dar clătitele și vafele nu sunt o modalitate hrănitoare de a-ți alimenta diminețile. În ciuda profilului lor gustos, aceste alimente confortabile sunt adesea făcute cu făină albă rafinată și acoperite cu unt și sirop, care este în esență zahăr pur.
Aceasta înseamnă că clătitele și vafele sunt bogate în calorii, grăsimi și zahăr, dar lipsite de proteine și fibre. Așadar, deși te vei sătura rapid, nu te vor menține sătul mult timp.
Pâinea prăjită cu unt este un mic dejun simplu și ușor. Tot ce ai nevoie este o felie de pâine și niște unt și ești pregătit pentru o masă crocantă și sărată de dimineață.
Cu toate acestea, această opțiune nu vă va susține pentru nicio perioadă de timp din cauza lipsei sale de proteine. Marea majoritate a caloriilor din pâinea prăjită cu unt provin din carbohidrații din pâine și grăsimea din unt.
Brioșele sunt considerate pe scară largă a fi o alegere oarecum sănătoasă pentru micul dejun, mai ales dacă conțin ingrediente sănătoase precum tărâțe, ovăz, mere sau afine.
Din păcate, aceasta este adesea o concepție greșită. De fapt, cele mai multe brioșe sunt făcute cu făină albă rafinată, ulei și o mulțime de zahăr, oferind puține proteine sau fibre. În plus, sunt adesea mari și pline de calorii, unele conținând aproape 400 de calorii fiecare.
Chiar dacă ai putea crede că a-ți potoli setea cu suc de fructe este mai sănătos decât să bei sucuri dulci sau ceaiuri îndulcite, nu este cea mai bună alegere de băutură.
În timp ce sucul de fructe conține nutrienți și antioxidanți, este bogat în zahăr și sărac în fibre găsite în fructele întregi, ceea ce înseamnă că nu este deosebit de sățios.
Gogoșile, chiflele cu scorțișoară, danezele și produsele de patiserie pentru prăjitorul de pâine sunt doar câteva exemple dintre numeroasele produse de patiserie pentru micul dejun pe care le găsim de obicei în diminețile aglomerate.
Cu toate acestea, acestea nu sunt alegeri bune pentru micul dejun. Sunt încărcate cu zahăr, grăsimi și calorii, în timp ce sunt sărace în proteine și fibre. Aceasta înseamnă că este puțin probabil să vă țină sătul pentru o perioadă semnificativă de timp și s-ar putea să vă fie foame cu mult înainte de ora prânzului.
Uneori, este greu de evitat să iei un mic dejun din mers de la drive-thru – sau poate, pur și simplu, ai chef.
Cu toate acestea, știți că majoritatea opțiunilor de mic dejun fast-food, cum ar fi sandvișurile sau burrito-urile cu ouă, slănină, cârnați, brânză sau o chiflă hash brown, sunt pline de calorii, grăsimi și carbohidrați rafinați.
Covrigii sunt un produs clasic pentru micul dejun, dar dacă cumpărați unul de la o brutărie, este posibil să aveți o porție masivă.
Un covrig mare de 131 grame conține aproape 350 de calorii, împreună cu aproape 70 de grame de carbohidrați din făină rafinată și doar 2 grame de fibre – și asta fără topping.
Cele mai bune opțiuni de mic dejun oferă energie cu acțiune rapidă, în timp ce te mențin sătul până la prânz. Cu alte cuvinte, ar trebui să conțină un echilibru de proteine, grăsimi și carbohidrați complecși, nerafinați – în mod ideal, din alimente integrale, mai degrabă decât din cele puternic procesate.
Iată câteva opțiuni de mic dejun mai sănătoase de încercat:
Afaceri ilegale cu materiale sanitare într-un spital din București: Metoda prin care magazionera vindea seringi…
Acești pensionari vor încasa de două ori pensia în decembrie. Luna decembrie 2024 vine cu…
Alimente care poate fi consumate după expirare. Oamenii nu trebuie să aștepte pe cineva din…
Campania „Generația HPV-free”, evenimentul de informare și conștientizare a infecției cu HPV, la Breaza. Dr.…
Horoscop RUNE. Numerologul Mihai Voropchievici dezvăluie că, în perioada 15- 17 noiembrie, Scorpionii vor avea…
Dr. Mihaela Bilic a dezvăluit care este alimentul de post la care românii ar trebui…