Sari la conținut

Alimente de evitat la micul dejun. Cum îți faci rău fără să-ți dai seama

mic dejun
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
mic dejun sanatos

Cum mulți oameni susțin că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, s-ar putea să vă întrebați dacă toate opțiunile de mic dejun sunt sănătoase.

La urma urmei, cui nu i-ar plăcea să se bucure de un mic dejun gustos, sățios și hrănitor, care să-i mențină alimentat pentru dimineața următoare?

Poate deloc surprinzător, cele mai sănătoase opțiuni de mic dejun conțin o combinație de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru a vă menține să vă simțiți satul până la ora prânzului, împreună cu o cantitate moderată de carbohidrați nerafinați pentru a oferi energie rapidă.

Din păcate, multe alimente obișnuite pentru micul dejun nu îndeplinesc aceste criterii și vă pot face fie senzația de foame la scurt timp după ce ați mâncat, fie incomod de saturat.

Cereale zaharoase sau foarte rafinate

În ciuda profilului lor dulce, crocant și a prezenței obișnuite pe masa de mic dejun, majoritatea cerealelor cu zahăr nu te vor susține mult timp.

Sunt de obicei pline de zahăr și sărace în proteine, ceea ce înseamnă că îți vor crește rapid nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la iritabilitate și foame odată ce hormonul de reducere a zahărului din sânge, insulina, își face efectul.

De asemenea, chiar și cerealele neîndulcite, cum ar fi fulgii de porumb sau de tărâțe, tind să aibă un conținut scăzut de proteine, cu doar 2 grame de proteine pe cană (25 grame) și, respectiv, 4 grame de proteine pe ceașcă (45 grame). Deci, deși conțin mai puțin zahăr adăugat, nu sunt însă cea mai bună modalitate de a-ți începe ziua.

Opțiuni chiar mai naturale, cum ar fi granola, sunt adesea încărcate cu zaharuri adăugate, care au fost legate de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Clătite sau vafe

Nu ne place să ți-o spunem, dar clătitele și vafele nu sunt o modalitate hrănitoare de a-ți alimenta diminețile. În ciuda profilului lor gustos, aceste alimente confortabile sunt adesea făcute cu făină albă rafinată și acoperite cu unt și sirop, care este în esență zahăr pur.

Aceasta înseamnă că clătitele și vafele sunt bogate în calorii, grăsimi și zahăr, dar lipsite de proteine și fibre. Așadar, deși te vei sătura rapid, nu te vor menține sătul mult timp.

Pâine prăjită cu unt

Pâinea prăjită cu unt este un mic dejun simplu și ușor. Tot ce ai nevoie este o felie de pâine și niște unt și ești pregătit pentru o masă crocantă și sărată de dimineață.

Cu toate acestea, această opțiune nu vă va susține pentru nicio perioadă de timp din cauza lipsei sale de proteine. Marea majoritate a caloriilor din pâinea prăjită cu unt provin din carbohidrații din pâine și grăsimea din unt.

Brioșe

Brioșele sunt considerate pe scară largă a fi o alegere oarecum sănătoasă pentru micul dejun, mai ales dacă conțin ingrediente sănătoase precum tărâțe, ovăz, mere sau afine.

Din păcate, aceasta este adesea o concepție greșită. De fapt, cele mai multe brioșe sunt făcute cu făină albă rafinată, ulei și o mulțime de zahăr, oferind puține proteine sau fibre. În plus, sunt adesea mari și pline de calorii, unele conținând aproape 400 de calorii fiecare.

Suc de fructe

Chiar dacă ai putea crede că a-ți potoli setea cu suc de fructe este mai sănătos decât să bei sucuri dulci sau ceaiuri îndulcite, nu este cea mai bună alegere de băutură.

În timp ce sucul de fructe conține nutrienți și antioxidanți, este bogat în zahăr și sărac în fibre găsite în fructele întregi, ceea ce înseamnă că nu este deosebit de sățios.

Produse de patiserie pentru micul dejun

Gogoșile, chiflele cu scorțișoară, danezele și produsele de patiserie pentru prăjitorul de pâine sunt doar câteva exemple dintre numeroasele produse de patiserie pentru micul dejun pe care le găsim de obicei în diminețile aglomerate.

Cu toate acestea, acestea nu sunt alegeri bune pentru micul dejun. Sunt încărcate cu zahăr, grăsimi și calorii, în timp ce sunt sărace în proteine și fibre. Aceasta înseamnă că este puțin probabil să vă țină sătul pentru o perioadă semnificativă de timp și s-ar putea să vă fie foame cu mult înainte de ora prânzului.

Produse pentru micul dejun de tip fast-food

Uneori, este greu de evitat să iei un mic dejun din mers de la drive-thru – sau poate, pur și simplu, ai chef.

Cu toate acestea, știți că majoritatea opțiunilor de mic dejun fast-food, cum ar fi sandvișurile sau burrito-urile cu ouă, slănină, cârnați, brânză sau o chiflă hash brown, sunt pline de calorii, grăsimi și carbohidrați rafinați.

Covrigi

Covrigii sunt un produs clasic pentru micul dejun, dar dacă cumpărați unul de la o brutărie, este posibil să aveți o porție masivă.

Un covrig mare de 131 grame conține aproape 350 de calorii, împreună cu aproape 70 de grame de carbohidrați din făină rafinată și doar 2 grame de fibre – și asta fără topping.

Opțiuni de mic dejun mai sănătoase de încercat

Cele mai bune opțiuni de mic dejun oferă energie cu acțiune rapidă, în timp ce te mențin sătul până la prânz. Cu alte cuvinte, ar trebui să conțină un echilibru de proteine, grăsimi și carbohidrați complecși, nerafinați – în mod ideal, din alimente integrale, mai degrabă decât din cele puternic procesate.

Iată câteva opțiuni de mic dejun mai sănătoase de încercat:

  • o omletă cu spanac, cartofi, roșii și brânză mozzarella
  • pâine prăjită din cereale integrale cu avocado și un ou
  • Iaurt grecesc simplu, plin de grăsime, cu fructe proaspete, nuci și un strop de miere
  • Clătite cu banane, obținute prin combinarea unui piure de banană cu două ouă bătute
    un smoothie de fructe și legume proaspete sau congelate cu o lingură de pudră de proteine
  • jumătate dintr-un covrig mare din cereale integrale cu cremă de brânză, somon afumat și spanac
  • ovăz peste noapte, făcut cu ovăz, iaurt grecesc plin de grăsime și fructe de pădure proaspete sau congelate
  • felii proaspete de mere cu unt de arahide
  • un sandviș sau burrito la micul dejun din cereale integrale, ouă, brânză, avocado și salsa
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel