Sari la conținut

Alimente DE EVITAT dacă iei medicamente pentru diabet

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mulți oameni din întreaga lume iau medicamente pentru diabet, precum preparate pe bază de metformină. Cu toate acestea, s-a dovedit ştiinţific că sunt alimente pe care trebuie să le limitați pentru a permite medicamentului să funcționeze la întregul său potențial.

În mod ideal, ar trebui să limitați aportul de alimente bogate în grăsimi, prăjite, grase și bogate în zahăr. De fapt, niciun medicament pentru diabet nu interacționează direct cu alimentele, dar tipul de alimente consumate poate agrava efectele secundare, cum ar fi greața, constipația, diareea, vărsăturile, balonarea și arsurile la stomac.

În ceea ce privește alimentele specifice, cel mai bine este să evitați:

  1. Băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase
  2. Alimente prăjite precum nuggets de pui sau rondele de ceapă
  3. Dulciuri precum bomboane sau gogoși
  4. Alimente acide și/sau picante, precum sosurile iuţi

Deși aceste alimente pot agrava efectele secundare ale medicamentelor pentru diabet, medicii subliniază că este important să reduceți frecvența și mărimea porțiilor pe care le mâncați.

Sursa foto: iStock

Reguli de aur pentru diabetici

Pe lângă o dietă echilibrată constând din proteine ​​slabe, fructe bogate în fibre, legume și cereale integrale, este deosebit de important să vă asigurați că mâncați suficiente proteine.

Este recomandat să obțineți cel puțin 60 de grame de proteine la o masă ​​în timp ce luați medicamentele antidiabetice pentru a ajuta la păstrarea masei musculare.

Apa este întotdeauna un lucru bun și este indicat să consumați cel puțin 2 litri pe zi (deși acest număr poate varia în funcție de nevoile personale). Pentru persoanele cărora le este greu să bea atât de multă apă, pot fi folosiţi înlocuitori precum unele băuturi fără cofeină și fără zahăr, în special ceaiurile de plante.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel