Din cuprinsul articolului
Trigliceridele sunt un tip de grasime (lipide) care se gaseste in sange. Trigliceridele provin din alimentatie, iar surplusul de calorii care nu va fi folosit va fi stocat sub forma de trigliceride in celulele adipoase. Trigliceridele reprezinta si o sursa vitala de energie, avand un rol foarte important pentru buna functionare a organismului, dar cand numarul lor creste, poate provoca o serie de afectiuni.
Nivelurile ridicate de trigliceride, cunoscute sub numele de hipertrigliceridemie, pot indica o serie de probleme de sanatate, fiind un factor de risc pentru mai multe afectiuni.
Trigliceridemia se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dl), iar valorile normale ale acesteia sunt sub 150 mg/dl. Un simplu test de sange poate dezvalui daca trigliceridele se incadreaza intr-un interval sanatos.
Trigliceride valori normale – sub 150 mg/dl
Trigliceride crestere moderata – cu valori cuprinse intre 151 si 200 mg/dl
Trigliceride marite – valori cuprinse intre 201 si 500 mg/dl
Trigliceride – valori alarmante / foarte crescute – peste 500 mg/dl
Legume cu amidon
Unele legume sunt mai bune decât altele atunci când vă uitați la trigliceridele. Limitați cât de mult mâncați din cele care sunt amidonoase, cum ar fi porumbul și mazărea. În acest fel, corpul tău nu va transforma amidonul suplimentar în trigliceride. Există o mulțime de alte opțiuni, cum ar fi conopida, kale și ciuperci, din care să alegeți.
Fasole la cuptor cu zahăr sau carne de porc adăugată
Fasolea are fibre și alți nutrienți. Dar dacă sunt făcute cu zahăr sau carne de porc, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Eticheta de pe cutie ar trebui să spună ce este acolo și cât de mult zahăr și grăsime obțineți. Treceți la fasolea neagră, care este o sursă excelentă de fibre și proteine, fără grăsimi saturate sau zahăr adăugat.
Prea multe fructe
Fără îndoială: fructele sunt bune pentru tine, mai ales dacă optezi pentru fructe în loc de un desert bogat. Dar atunci când aveți trigliceride mari, poate fi necesar să vă limitați la 2-3 bucăți de fructe pe zi. În acest fel, nu veți obține prea mult din zaharurile naturale din fructe. Dacă optați pentru fructe uscate, amintiți-vă că dimensiunea porției este mult mai mică: 4 linguri de stafide (1/4 cană), de exemplu.
Alcoolul are un conținut ridicat de calorii și zahăr și la anumite persoane are un efect direct asupra trigliceridelor. Chiar și cantități mici de alcool pot crește nivelul trigliceridelor. Asta din cauza zaharurilor care sunt în mod natural parte din alcool, fie că este vorba de vin, bere sau lichior. Prea mult zahăr, din orice sursă, poate fi o problemă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu beți deloc alcool dacă nivelul trigliceridelor este foarte mare.
Nuca de cocos este la modă. Puteți găsi lapte de nucă de cocos, apă de nucă de cocos, fulgi de nucă de cocos, ulei de nucă de cocos și fructul în sine. Unii spun că nuca de cocos are beneficii pentru sănătate, dar este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate, așa că adresați-vă medicului pentru a afla dacă trebuie limitat sau evitat complet acest aliment.
Din cauza trigliceridelor mari, trebuie să limitați conținutul de grăsimi saturate din dieta dumneavoastră. Aceasta include grăsimea saturată din untul folosit în coacerea produselor de patiserie. De asemenea, ar trebui să evitați grăsimile trans cu totul. Verificați ingredientele pe etichetă înainte de consum.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…