Sari la conținut

Alimente de care diabeticii nu ar trebui să se atingă. Cresc glicemia brusc

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alimente care cresc glicemia

Din cuprinsul articolului

Știi care sunt alimentele care cresc glicemia rapid? Menținerea nivelului optim al glicemiei este esențială nu doar pentru prevenirea sau controlul diabetului zaharat. Pentru o persoană sănătoasă, care nu este bolnavă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl, măsurată dimineața, pe stomacul gol.

În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100 mg/dl.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, iar o valoare care ajunge sub 70 mg/dl reprezintă hipoglicemie.

Alimentele care cresc glicemia rapid

Lactate vegetale (lapte de orez, de migdale, de soia, ovăz etc.) – acestea sunt frecvent îndulcite și aromate cu esențe, zahăr sau îndulcitori care cresc glicemia. Evită aceste produse sau alege variantele neîndulcite.

Orez alb. Dacă aveți diabet de tip 2, tăiați orezul alb din meniu. Un studiu realoizat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică Harvard a descoperit că persoanee care au mâncat mai mutl de cinci porții de orez alb pe săptămână aveau un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce persoanele care au înlocuit o treime din porții cu orez brun au scăzut acest risc cu aproape 16%. Motivul: orezul alb are un conținut scăzut de fibre, în special comparat cu cel vrun, iar fibrele ajută la menținerea stabilității glicemiei.

Pâine albă. Cine ar fi crezut că acest aliment pe care îl consumați zilnic poate crește riscul de diabet? Problema este că organismul digerează repede produsele din făină rafinată, precum pâinea albă, iar digestia rapidă poate cauza creșterea glicemiei. Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care mînâncă mai multe cereale integrale decât rafinate au mai puțină grăsime corporală ”rea”- adică tipul de grăsime care poate declana boli cardiovasculare și diabet.

Sucuri și alte băuturi îndulcite. Pentru a menține glicemia în limitele normale, trebuie să evitați sucurile și alte băuturi îndulcite. O analiză publicată în jurnalul Diabetes Care arată că persoanele care au băut una- două băuturi îndulcite pe zi aveau un risc cu 26% mai mare de apariție a diabetului de tip 2 decât cei care au băut doar un pahar de 350 ml de suc pe lună. Înlocuirea sucurilor cu apă plată sau minerală poate ajuta și la scăderea în greutate.

Fast-food – aceasta este o sursă majoră de zahăr, chiar dacă, teoretic, acest ingredient nu are ce să caute în hamburger sau în cartofii prăjiți.

Pentru a le îmbunătăți gustul și a ne face să devenim dependenți de ele – pentru că, da, zahărul creează dependență – producătorii pun în compoziția chiflelor, cărnii, cartofilor și sosurilor foarte mult zahăr.

Mai bine fă-ți un sandviș „curat” acasă, din ingrediente sănătoase, cum ar fi o bucată de carne de pui sau curcan la grătar, sos de iaurt și legume proaspete.

Fructele uscate (stafide, merișoare, curmale, caise, prune etc.) – conțin foarte mult zahăr în comparație cu fructul proaspăt. Trebuie să te limitezi la maximum 30 de grame.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel