Categories: Stil de viaţă

Alimente cu indice glicemic mic și de ce e bine să le consumăm

Indice glicemic mic. De ce este indicat să consumăm aceste alimente și cum putem astfel preveni anumite probleme de sănătate? Sau care sunt principalele alimente recomandate? 

Avantajele acestor alimente pentru sănătatea unui individ sunt multe. Practic, ele contribuie la prevenția bolilor cardiovasculare, diminuează riscul de complicație a diabetului. Nu în ultimul rând contribuie la reducerea poftelor de mâncare, au grijă de menținerea unei greutăți ideale.

Ce înseamnă indice glicemic

Indicele glicemic măsoară capacitatea carbohidraților din alimente de a influența nivelul glicemiei în digestie. Specialiștii spun că alimentele au fie indice glicemic ridicat, fie unul mediu sau mic. Cel mai sănătos este evident, să le preferăm pe cele cu indice glicemic mic sau chiar zero.

Totodată, în literatura de specialitate un indice glicemic ridicat înseamnă între 70-100, cel mediu este cuprins între 50 și 70, iar indicele scăzut este sub 50. Mai exact spus, indicele glicemic împarte alimentele pe o scară de la 0 la 100, după viteza cu care acestea cresc nivelul zaharului în sânge. Alimentele care cresc glicemia mai repede au un număr mai mare. Pe de altă parte, cele care au nevoie de mai mult timp pentru a influența nivelul glucozei din sânge au un număr mai mic.

Alimente care au un indice glicemic mare sunt: dulciurile, făinoase, prăjiturile din comerț, produsele de patiserie sau pâinea albă, orezul.

Ce alimente au un indice glicemic mic

  • Mai exact cele care nu au amidon. De exemplu, este ideal să mănânci: salata, rucola, spanac, varză, broccoli, fasole verde, dovlecel, sparanghel, castraveți.
  • Semințe. Este bine să consumi semințe de in, de chia, de dovleac.
  • Marea majoritate a leguminoselor
  • Iaurturile au și ele un indice glicemic mic.
  • Cereale integrale așa cum sunt: ovăzul, paste din grâu integral.
  • Fructe proaspete. Consumă la discreție fructele de pădure, cireșe, mere.
  • Peștele care poate foarte bine să înlocuiască carnea. Dacă îți place însă mult carnea, alege-o pe cea de vită.
  • Fructe de mare: scoici, stridii, homar, creveți, calamar.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

19 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

39 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

59 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: