Din cuprinsul articolului
Alimentația este un element esențial pentru sănătatea și bunăstarea organismului nostru. În mod ideal, aceasta trebuie să asigure toți nutrienții necesari. Cu toate acestea, ce se întâmplă cu acești nutrienți atunci când gătim alimentele?
Specialiștii susțin că anumite vitamine și minerale se pot pierde atunci când gătim alimentele, din cauza temperaturii ridicate. Deși acest lucru este adevărat, nu se întâmplă astfel cu toate alimentele.
De fapt, anumiți nutrienți pot beneficia în urma agentului termic și le pot potența proprietățile.
Ce se întâmplă atunci când gătim alimentele?
Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie că anumiți nutrienți pot fi chiar mai puternici după gătire. Astfel, pierderea acestora nu are loc în cazul tuturor alimentelor.
„Să gătești sau să nu gătești? Păi depinde.
Poate ai auzit că prin gătire se distrug unele vitamine și minerale, dar nu este cazul la absolut toate alimentele! Chiar depinde de hrană și de nutrienți!
De exemplu:
Licopenul, un antioxidant care se găsește în roșii și ardei kapia este mai ușor absorbit de organism prin gătit. Este un câștig pentru pastele pe bază de roșii!
Glucozinolații, găsiți în legume precum varză, conopidă, varză de bruxelles și polifenolii, găsiți în ceapă și anghinare, pot fi mai bine gătiți pentru a ne ajuta corpul să absoarbă acești nutrienți.
Vitamina C, care se găsește în multe fructe dar și legume precum roșiile, broccoli, spanacul și pătrunjelul se descompune ușor atunci când este încălzită. Ca orice altă vitamină solubilă în apă, se produc pierderi mai mari de nutrienți atunci când se utilizează metode de gătit umede, de ex. fierbere. Deci, încearcă să mănânci aceste legume crude!
Gătitul morcovilor crește nivelul lor de beta-caroten, un antioxidant care conferă morcovilor culoarea portocalie.
Când gătești, optează pentru metode uscate pentru perioade scurte de timp pentru a reține cât mai mulți dintre nutrienți posibil.
Varietatea este cheia.
Cei mai mulți dintre noi trebuie să depună eforturi pentru a include mai multe legume în alimentația noastră, așa că fie că sunt crude sau gătite, acordă-le un loc în farfurie pentru sănătate și bunăstare”, scrie Patricia Rusu pe o rețea de socializare.