Pacienții întreabă frecvent dacă există alimente care pot ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de colesterol cu densitate scăzută a lipoproteinelor (LDL), spune medicul specialist Arthur Agatson. Este vorba despre așa numitul colesterol „rău”, care poate ”înfunda” pereții arterelor, mărind riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Răspunsul este un „da” hotărât, deoarece LDL mărit poate fi rezultatul multor factori, inclusiv genele defecte, obezitate și lipsa de exerciții fizice. Din acest motiv, nu toată lumea va reacționa la modificările dietetice în același mod, iar nivelurile optime ale LDL sunt diferite pentru fiecare persoană.
Frecvent, prea mult LDL este rezultatul unei diete bogate în grăsimi saturate (de obicei, din alimente de origine animală, cum ar fi carnea de vită, unt, untură și lapte integral) și grăsimile trans (găsite în alimentele prelucrate și fast-food). Eliminarea acestor alimente din dieta dvs. este un prim pas bun în îmbunătățirea LDL. Apoi, încercați să adăugați câteva sau toate din următoarele produse alimentare cu reducere a LDL în fiecare zi. Dacă vă administrați deja medicamente hipocolesterolemiante, modificările dietei vă pot ajuta să vă reduceți doza, dar orice decizie în acest sens o va lua doar medicul curant.
Colesterolul mărit, un efect al consumului intens de grăsimi animale și saturate, poate duce la probleme cardiace majore.
Trucurile din dietă vă pot ajuta să scadeți nivelul colesterolului din sânge, doar prin alimentație, fără medicamente.
De exemplu, fibrele solubile, pe care le găsim în ovăz, au capacitatea de a ajuta organismul uman să nu mai asimileze colesterol.
Toate tipurile de fasole și linte sunt surse excelente de fibre solubile. Fibrele din doar o ceașcă de fasole gătită pe zi pot reduce colesterolul total și colesterolul LDL în mod semnificativ, a remarcat un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție din iunie 2007.
Și merele sunt o excelentă sursă de fibre, în special pectină, care scad colesterolul rău.
Cercetările publicate în decembrie 2014 în Jurnalul European de Nutriție arată cum consumul unui măr pe zi (două, și mai bine) poate ajuta la scăderea LDL. Acest beneficiu pentru sănătate este datorat polifenolilor antioxidanți care se găsesc în primul rând în coaja mărului (deci nu îl curățați de coajă).
Nuci, migdale, fistic, semințe de dovleac, semințe de chia și semințe de in sunt excelente surse de grăsimi mononesaturate și polinesaturate din proteine, vitamine, minerale și fibre. Ele ajută la scăderea colesterolului LDL (și a colesterolului total), fără a afecta nivelurile de colesterol de lipoproteine cu densitate mare (HDL). Este bine să știți că, dacă veți consuma nuci, vă reduceți riscul bolilor cardiace. Să nu uităm că nucile și semințele sunt hipercalorice, așadar va trebui să vă limitați aportul zilnic la aproximativ 25 gr și, de asemenea, să aveți grijă să fie simple, fără glazură de sare sau zahăr.
Toate sortimentele de ceai bogat în antioxidanți vor reduce colesterolul LDL. Alb, negru, verde. Cu precădere cel verde, foarte bogat în antioxidanți, reduce nivelurile de colesterol LDL cu aproximativ 9 mg / dl, în 17 studii analizate în Jurnalul Internațional de Nutriție în Știința Alimentară, în septembrie 2016.
Consumul unui singur grepfrut roșu zilnic, timp de o lună, poate ajuta la scăderea colesterolului LDL cu până la 20%, a arătat un studiu din Journal of Agricultural Food Chemistry din martie 2006. Acest efect cardioprotector se datorează cel mai probabil compușilor numiți liminoizi și licopen, care se găsesc în celuloză. Grepfrutul roșu conține și pectină de fibre solubile, care contribuie la scăderea LDL.
Dar trebuie să știți că grepfrutul poate avea contraindicații în cazul medicamentelor pentru inimă, așa că înainte de a îl consuma, trebuie să discutați cu medicul dv.
Vinul roșu și strugurii. Se pare că vinul roșu vă poate ajuta să creșteți nivelul de colesterol bun cu 5 – 15 %. Resveratrolul vă protejează și de afecțiunile inimii, datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare. Dacă nu beți vin, nu trebuie să începeți de acum, ci aveți grijă doar să consumați struguri negri sau afine. Și consumul de vin se referă strict la un pahar pe zi.
Ciocolata neagră, de calitate, cu 85% conținut de cacao, vă ajută să reduceți colesterolul rău și vă protejează de o mulțime de alte afecțiuni. Este vorba de 2 pătrățele pe zi.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…