Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus pentru totdeauna, nu trebuie să apelezi la diete extreme. Secretul e să mănânci mai puține alimente neăsnătoase și să te bazezi pe cele care ajută la arderea grăsimilor.
Experţii oferă o listă cu alimente care reduc apetitul şi te ajută să ajungi la greutatea dorită, fără efecte adverse asupra sănătăţii, pe termen lung.
Pește: conține o cantitate mare de acizi grași omega 3 care stimulează metabolismul. Omega 3 influențează nivelul leptinei, un hormon care are rolul de a arde sau de a depozita caloriile.
Consumul de alimente bogate în omega 3 crește nivelul enzimelor care ard grăsimea și îl scad pe al celor care depozitează grăsimea.
Iaurt grecesc: obţinut din lapte de capră sau oaie, iaurtul grecesc are de două ori mai multe proteine decât iaurturile de vacă. Proteinele rămân în stomac pentru mai mult timp, spun specialiştii, ceea ce menţine senzaţia de saţietate.
“Procesul de metabolizare este mai lent decât în cazul carbohidraţilor şi la fel absorbţia lor. În acest caz, eliberarea de energie se face în trepte”, explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie.
Ciocolată neagră: Dr. Will Clowe, cercetător în neuroștiințe și autorul cărții ”Eat Chocolate Lose Weight” (Mănâncă ciocolată să slăbești”), este de părere că ciocolata ne face să mâncăm mai puțin și studiile care au inclus mii de persoane au demonstrat această teorie.
”Cantitatea de mâncare consumată zilnic scade cu aproximativ o treime dacă mâncăm ciocolată”, susține dr. Clowe.
Însă, medicul atrage atenția că nu toate tipurile de ciocolată au acest efect ci doar cea neagră, cu minimum 75% cacao.
Ceai verde: Mai multe studii sugerează că ceaiul verde ajută la pierderea în greutate, prin stimularea organismului să ardă grăsimile din zona abdomenului. Pentru ca efectul să fie cel scontat este necesar să beţi ceai verde de mai multe ori pe zi.
“Dar atenţie! Folosit în cantităţi mari, dă o falsă scădere în greutate prin deshidratarea pe care o produce datorită efectului său diuretic”, avertizează Ionuţ Ştefan.
Fructe: Grapefruitul, pepenele, merele, perele şi fructele de pădure vă ajută să vă simţiţi stomacul plin, cu foarte puţine calorii. Nutriţioniştii atribuie această senzaţie cantităţilor mari de fibre solubile a căror digestie durează mai mult.
Dacă mâncaţi un fruct sau beţi un pahar de suc natural înainte de masă, veţi putea reduce numărul de calorii acumulate în timpul mesei. Pentru mai multe fibre consumaţi merele şi perele cu coajă.
Dacă simţiţi nevoia să mâncaţi ceva dulce, fructele de pădure sunt cea mai bună variantă. Sunt foarte aromate, au un gust dulce-acrişor şi un sfert din caloriile unei prăjituri.
Nuci şi migdale: o mână de nuci sau migdale aduce o mulţime de beneficii organismului tau, datorită conţinutului mare de vitamine, minerale şi acizi graşi esenţiali. În plus, te ajută să îţi domoleşti pofta de dulce, nu te balonează deloc şi contribuie la dezvoltarea musculaturii.