Kiwi şi broccoli ţin bolile de inimă la distanţă, cireşele previn guta, fasolea combate cancerul de colon şi aduce buna-dispoziţie. Ceapa tratează răceala, morcovii protejează ochii şi spanacul ţine creierul în priză.
Kiwi şi cireşele, recomandate cardiacilor
Kiwi are de două ori mai multă vitamina C decât portocalele, mai multe fibre decât mă rul şi „bate” bananele la potasiu. Fitonutrienţii din kiwi protejează împotriva bolilor de inimă, cancerului şi infecţiilor res piratorii. Kiwi „subţiază” sân gele în mod natural şi previne blocarea vaselor, exact ca aspirina, dar fără efecte adverse.
„Studiile au arătat că fructele reduc stresul, stimulând regenerarea celulelor”, subliniază specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. Nutriţioniştii recomandă, zilnic, unul-două fructe cât mai coapte.
Cireşe
Studiile au demonstrat că acidul elagic şi quercetina, două substanţe din cireşe, inhibă evoluţia tumorilor şi chiar distrug celule canceroase. Antocianina, o altă „substanţă-minune”, reduce inflamaţia şi scade riscul de gută, boli de inimă şi chiar cancer de colon, spun cercetătorii. Chiar şi congelate, îşi păstrează toţi nutrienţii.
Fasolea previne cancerul la sân şi diabetul
Fasolea scade colesterolul „rău”, reglează glicemia şi ajută digestia. „Fasolea conţine toţi nutrienţii din carne, cereale integrale şi fructe, adică proteine, fibre, antioxidanţi. Conţine magneziu, potasiu, vitaminele B1, B2 şi K, care menţin sănătatea inimii”, adaugă specialistul.
Femeile care consumă cel puţin două porţii de fasole pe săptămână au un risc cu 24% mai mic de a face cancer la sân, spun cercetătorii de la „Harvard School of Public Health”.
Alte studii au arătat că fasolea reduce riscul de diabet, hipertensiune şi cancer de colon. Conţine triptofan, care taie pofta de mâncare, reglează somnul şi aduce bunadispoziţie.
Ceapa conţine enzime care luptă împotriva cancerului de prostată, esofagian şi stomacal. „Ceapa conţine sulfiţi, care scad colesterolul, şi peptide, care cresc rezistenţa oaselor”, explică Mencinicopsch.
Fiindcă „musteşte” de vitamina C, tratează natural răcelile şi gripa. Pentru a beneficia de proprietăţile terapeutice ale acesteia, medicii recomandă una pe zi. Crudă sau sotată îşi păstrează cel mai bine proprietăţile.
Morcovii sunt o sursă excelentă de antioxidanţi, aceştia fiind asociaţi cu un risc scăzut de cancer de vezică urinară, cancer de prostată, cervical, colorectal şi esofagian. „Stimulează sistemul imunitar şi menţin ochii sănătoşi”, conchide specialistul.
Legumele verzi fixează calciul în oase
Spanacul protejează împotriva bolilor oftalmologice, ţine creierul în priză şi este „scut” împotriva cancerului de colon, prostată şi mamar. În plus, reglează tensiunea arterială, inflamaţia şi menţine inima sănătoasă. Conţine cantităţi mari de nutrienţi: vitamina K, calciu, vitamina A şi C, B12, magneziu şi fier. Vitamina K ajută la fixarea calciului în oase şi previne osteoporoza sau alte boli osoase.
Luteina, o altă substanţă care se găseşte în spanac, drenează colestrolul de pe vasele de sânge şi previne atacul cerebrovascular. Poate fi consumat în tocăniţe sau crud, în salate.
Un bol de broccoli asigură 200% din doza zilnică recomandată de vitamina C, aproape la fel de multă vitamina K şi jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina A.
În plus, conţine de două ori mai multe proteine decât carnea. Broccoli distruge bacteriile care provoacă ulcer şi gastrite, iar fito nutrienţii neutralizează factorii cancerigeni. Studiile au arătat că previne cancerul esofagian şi cancerul gastric şi că reduce cu 20% riscul cardiac.
Fiert sau sotat îşi menţine cel mai bine proprietăţile.