Din cuprinsul articolului
Consumă cât mai des alimente care stopează dezvoltarea și răspândirea celule canceroase. Mai ales că alimentația are un rol esențial în prevenirea cancerului.
Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta zilnică pentru a reduce șansele de a dezvolta o astfel de afecțiune.
Fructe și legume verzi
Conform experților în medicină naturopată, persoanele care consumă fructe și legume verzi, precum broccoli sau varză, vor avea șanse mai mici de a dezvolta o astfel de afecțiune. De asemenea, femeile care consumă morcovi și cartofi dulci au șanse mai mici de a dezvolta cancer mamar, în timp ce persoanele care consumă roșii au șanse cu 27 mai mici de a se confrunta cu cancer de stomac.
Fasolea, eficientă pentru prevenirea cancerului
La fel de eficientă pentru a preveni cancerul, în special cel de colon, este fasolea. Bogate în fibre, acestea pot ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta această formă de cancer dar și de a reduce creșterea tumorilor, potrivit unui studiu efectuat pe aproape 2000 de oameni.
Scorțișoara
Pe lângă faptul că are proprietatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge și inflamațiile din organism, scorțișoara poate ajuta la prevenirea extinderii celulelor canceroase. Mai mult de atât, un studiu realizat de oamenii de știință a arătat că acest ingredient poate induce moartea acestora și împiedică și răspândirea lor.
Usturoiul și ceapa
Pe langa proprietatile antivirale si antibacteriene, usturoiul este inzestrat cu actiune anticancerigena, anticoagulanta, antioxidanta, antihipertensiva si antifungica; principala responsabila de aceste efecte este allicina, o substanta care se activeaza in urma reactiilor enzimatice si din care rezulta compusi cu sulf.
Consumul de minim 6 catei de usturoi pe saptamana s-a dovedit a avea efecte pozitive si reduce cu 30% pana la 50% incidenta multor tipuri de cancer: colorectal, de stomac si prostata. Nu exista un consens in ceea ce priveste efectul anticancerigen al usturoiului, insa cu certitudine alimentul natural este mai eficient decat suplimentele farmaceutice, iar pentru halena neplacuta mestecati cateva frunze de menta sau patrunjel, bogate in clorofila.
Ca si in cazul usturoiului, compusii benefici cu sulf din ceapa sunt eliberati doar daca aceasta este taiata/mestecata, iar temperatura ridicata scade eficacitatea anticancerigena.
In concluzie, beneficiile maxime pentru sanatate se obtin mancand ceapa si usturoiul crude, dar bine maruntite, astfel incat compusii sulfurosi eliberati sa poata stimula apararea naturala a organismului si sa incetineasca dezvoltarea tumorilor.
Ceaiul verde
Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul are efect anticancerigen datorita EGCG, o catechina considerata cea mai puternica substanta impotriva cancerului descoperita pana in prezent. Catechinele impiedica mutatiile ADN-ului celular prin mai multe mecanisme:
- Reduc formarea de substante cancerigene in organism
- Intaresc sistemul imunitar
- Incetinesc proliferarea cancerului prin blocarea unei enzime de care celulele canceroase au nevoie pentru a se multiplica
Desi in laborator studiile pe animale au aratat ca EGCG impiedica proliferarea cancerului, legatura nu este la fel de clara si in cazul oamenilor, desi consumul de ceai corespunde unei incidente reduse de cancer de san, piele, stomac, colon si esofag.
Un studiu efectuat in Statele Unite confirma actiunea benefica a flavonoidelor din ceaiul verde, care neutralizeaza efectul toxic al nicotinei, blocand receptorii sensibili la aceasta. Actiunea EGCG nu este prezenta in cazul consumului de ceai negru sau apa.