Sari la conținut

Alimente care scad nivelul grăsimilor din sânge și protejează arterele

Alimente bune pentru inimă. Cercetătorul american Hillard Kaplan, profesor la Universitatea New Mexico, a declarat că, porivit unui studiu pe care l-a condus, populațiile indigene din America de Sud au cel mai scăzut risc de ateroscleroză coronariană (întărirea și îngustarea arterelor) dintre toate populațiile studiate până acum.

”Stilul lor de viață sugerează că o dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în carbohidrați neprocesați cu un conținut ridicat de fibre, alături de vânat și pește, absența fumatului și activitățile fizice susținute pe tot parcursul zilei pot ajuta la prevenirea întăririi arterelor coronare”, a explicat Kaplan.

În timp ce oamenii care trăiesc la oraș sunt sedentari mai mult de jumătate din timpul în care sunt treji, reprezentanții populației Tsimane sunt inactivi doar circa 10% din zi. Bărbații își petrec, în medie, 6-7 ore pe zi cu diverse activități fizice, în timp ce femeile sunt active 4-6 ore, mai arată oamenii de știință.

Alimente care previn îmbătrânirea arterelor

”Renunțarea la alimentația și stilul de viață pentru subzistență poate fi catalogată drept un nou factor de risc pentru îmbătrânirea vasculară”, a completat cercetătorul american.

Dieta populației Tsimane constă, în mare parte, în carbohidrați neprocesați, bogați în fibre, precum orez, banane plantain, manioc, porumb, nuci și fructe. Proteinele, din carne animală, alcătuiesc 14% din alimentație, aproximativ același procent ocupându-l și grăsimile — fiecare membru al tribului consumă circa 38 de grame de grăsime pe zi, din care doar 11% reprezintă grăsimi saturate.

Membrii tribului prezentau, de asemenea, niveluri scăzute ale frecvenței cardiace, ale tensiunii, colesterolului și glicemiei.

Totuși, în mod surprinzător, oamenii de știință au observat la populația Tsimane o creștere a markerilor de inflamație, în ciuda faptului că acesta este considerat un factor de risc pentru arterele nesănătoase.

Profesor Randall Thompson, din cadrul Luke’s Mid America Heart Institute, coautor al cercetării, a explicat însă că ”inflamația comună la Tsimane nu era asociată cu o creștere a riscului de boli de inimă și, în schimb, poate fi rezultatul ratelor mari de infecții”, a spus acesta.

Potrivit profesorului Sir Nilesh Samani, director medical în cadrul Fundației Britanice pentru Inimă (British Heart Foundation), ”există unele lucruri pe care le putem învăța din acest studiu”, chiar dacă ar putea fi imposibil pentru populația din zonele industrializate să copieze stilul de viață al comunității Tsimane.

”Există anumite aspecte în dieta și în stilul de viață (al populației Tsimane — n.r.), cum ar fi absența fumatului și dieta săracă în grăsimi, pe care le putem încorpora în viețile noastre pentru a contribui la reducerea riscului de boli de inimă”, a spus acesta, potrivit The Telegraph.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel