Sari la conținut

Alimente care scad colesterolul: 6 alimente care te pot ajuta să scapi de nivelurile de colesterol rău

colesterol rau
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care scad colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă asemănătoare cerei care se găsește în sânge. Este cunoscut și ca o lipidă de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, prea mult colesterol rău vă poate crește șansa de a face boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme. Termenul medical pentru colesterolul din sânge ridicat este tulburarea lipidelor, hiperlipidemia sau hipercolesterolemia.

Colesterolul dumneavoastră poate fi redus și cantitatea de lipide care plutește prin sistemul dumneavoastră poate fi îmbunătățită prin schimbarea alimentelor pe care le consumați. Cea mai bună strategie pentru a obține o dietă cu conținut scăzut de colesterol este să includeți alimente care reduc LDL, particulele periculoase purtătoare de colesterol care contribuie la ateroscleroza care înfunda arterele.

În acest articol, îți dezvăluim 7 astfel de alimente pe care le poți adăuga în dieta ta pentru a-ți scădea nivelul colesterolului rău din sânge.

Sfaturi de management al colesterolului

Managementul colesterolului se referă la abordarea proactivă de menținere a nivelurilor optime de colesterol în organism pentru a promova sănătatea inimii. Acesta implică monitorizarea și controlul nivelurilor de colesterol, în special colesterolul LDL (rău), colesterolul HDL (bun) și trigliceridele.

Gestionarea corectă a colesterolului este crucială, deoarece nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la acumularea plăcii în artere, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pe de altă parte, menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol HDL și controlul trigliceridelor pot ajuta la protejarea împotriva problemelor cardiovasculare.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, a unei diete echilibrate și, eventual, a medicamentelor, persoanele își pot gestiona eficient colesterolul și își pot proteja inima.

Ovăz

Să începem cu masa de dimineață (micul dejun). Un castron cu fulgi de ovaz sau cu cereale  pe baza de ovaz  la micul dejun este un prim pas simplu pentru scaderea colesterolului. Primești din el 1-2 grame de fibre solubile. Pentru încă o jumătate de gram, adăugați o banană sau câteva căpșuni.

Recomandările nutriționale actuale solicită consumul de 20 până la 35 de grame de fibre pe zi, dintre care cel puțin 5 până la 10 ar trebui să fie fibre solubile.

Agrișă indiană / amla

Amla este un remediu natural puternic pentru scăderea colesterolului datorită conținutului său ridicat de vitamina C și antioxidanților puternici. Vitamina C ajută la prevenirea oxidării colesterolului, reducând riscul de înfundare a arterelor.

Antioxidanții din amla combat, de asemenea, radicalii liberi, protejând vasele de sânge și promovând sănătatea inimii. Consumul regulat de amla proaspătă sau sucul acestuia poate contribui la scăderea nivelului de colesterol și la bunăstarea cardiovasculară generală.

Ceai verde

Ceaiul verde conține catechine și polifenoli, care s-a dovedit că îmbunătățesc nivelul de colesterol. Acești compuși inhibă absorbția colesterolului în intestine și ajută la eliminarea acestuia din organism.

Consumul regulat de ceai verde poate crește colesterolul HDL în timp ce reduce colesterolul LDL și trigliceridele.

Înlocuirea băuturilor dulci cu ceai verde sau a savura o ceașcă după masă poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Lămâi

Lămâile sunt o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă cunoscută pentru scăderea colesterolului LDL. Pectina se leagă de moleculele de colesterol, împiedicând absorbția acestora și favorizând eliminarea lor.

În plus, conținutul ridicat de vitamina C al lămâilor ajută la creșterea apărării antioxidante a organismului, protejând împotriva stresului oxidativ legat de colesterol.

Sursă foto: Arhiva Doctorul Zilei

Stoarcerea sucului proaspăt de lămâie pe salate, consumul de apă cu lămâie sau folosirea coajei de lămâie în rețete pot fi benefice pentru gestionarea colesterolului.

Spanac

Spanacul este o legumă excelentă cu frunze verzi care conține steroli vegetali, compuși care blochează absorbția colesterolului în intestin. De asemenea, furnizează fibre alimentare, care ajută la reducerea colesterolului prin legarea de moleculele de colesterol și ajutând excreția acestora.

Încorporarea spanacului în salate, smoothie-uri sau mâncăruri sote poate susține un nivel mai scăzut de colesterol și poate contribui la o mai bună sănătate a inimii.

Nuci

Nucile sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 și fitosteroli, ambii joacă un rol important în gestionarea colesterolului. Omega-3 cresc colesterolul HDL în timp ce reduc colesterolul LDL și trigliceridele, promovând un profil lipidic mai sănătos. Fitosterolii concurează cu colesterolul pentru absorbția în intestine, contribuind în continuare la reducerea colesterolului.

Includerea unui pumn de nuci în dieta zilnică sau utilizarea lor ca topping pentru preparate poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel